29.03.2024


Всички новини

17.05.2022 г.

Министър Иванов към НАЗ: Разчитаме на Вашата отговорност, за да гарантираме на хората, че цената на хляба ще е поносима

 

Разчитаме на Вашата отговорност, за да гарантираме на хората, че цената на хляба ще е поносима. Ние работим с цел да гарантираме продоволствената сигурност на страната. Това заяви министърът на земеделието д-р Иван Иванов на работна среща с Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). По време на дискусията представителите на бизнеса поставиха редица теми, актуални за развитието на сектора. Те споделиха, че основните притеснения в момента са свързани с торовете и горивата, които са основни за реколтата и прибирането й.

„Ще инициираме среща между членове на НАЗ и производители и търговци на торове. Така ще може съвместно да търсим работещо решение на трудностите“, информира министърът. Той посочи още, че ще се търси възможност за механизъм, с който да бъде подсигурен достъпа до горива.

Аграрният министър заяви, че подкрепя исканията на организацията за данъчна ваканция и посочи, че въпросът ще бъде поставен пред Министерството на финансите. „Поели сме мисията да бъдем проводник на вашите желания, говорим на един и същи език и винаги сме отворени на диалог с Вас“, коментира д-р Иванов.  

Тема на разговорите бе Стратегическия план и подпомагането на сектора в новия програмен период. Аграрният министър информира, че до края на месеца се очакват бележките на Европейската комисия по плана, след което те ще бъдат обсъдени на Тематична работна група. „Какви точно ще са възможностите за подкрепа ще е ясно след като комисията даде своето становище“, уточни д-р Иванов.

От асоциацията поставиха въпроси за напояването и цената на водата, като министърът информира, че се очаква през есента да започне рехабилитация на канали на „Напоителни системи“. По думите му цялостното обновяване трябва да приключи до края на 2025 година, а всяко едно ремонтирано съоръжение ще води до понижаване на стойностите на водата. 

„До края на юни трябва да бъде представен за обществено обсъждане Закона за браншовите организации“, каза земеделският министър. Той уточни, че законът се създава от работна група, включваща представители на министерството и външни експерти, като в момента документът е почти готов. „Искаме браншовите организации да бъдат изпълнени със смисъл, да се знае кой каква представителност има“, допълни министърът.  


Facebook Twitter DZone It! Digg It! StumbleUpon Technorati Del.icio.us NewsVine Reddit Blinklist Add diigo bookmark

Адрес: гр. Хасково 6300

пл. Свобода  5 ет. 3 ст. 80

тел./факс (038) 664916 

 e-mail:

ODZG_Haskovo@mzh.government.bg

 

РАБОТНО ВРЕМЕ
ОД"ЗЕМЕДЕЛИЕ" - ХАСКОВО
ПОНЕДЕЛНИК - ПЕТЪК
от 08:00 - 18:30
ЦАО  без прекъсване
от 08:00 - 18:30
Координати: 41.93309,25.55688

БАНКОВИ СМЕТКИ на
ОД"ЗЕМЕДЕЛИЕ" - ХАСКОВО

БУЛСТАТ на
ОД"ЗЕМЕДЕЛИЕ" - ХАСКОВО:
 175810784



ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ




ИЗП
ЦОФК
Слой ФБл
Слой ПДП и ПЗП
Регистрация на ЗС
Въпроси и отговори

Сектори
Сектор Гори
Сектор Зърно
Сектор Тютюн
Сектор Рибарство
Сектор Растениевъдство
Сектор Животновъдство
Биологично производство

ПОК


ИСАС
Анкета за земеделска статистика
Икономически и пазарни анализи


СЕУ на ДФЗ

Новини от ДФЗ

Декларирани КИ по ДП

Протоколи от УС на ДФЗ

Сигнал за пожари към ДФЗ

Одобрена кадастрална карта

Регистър на географските имена

Одобрени КК и регистри за област Хасково

Регистър на Маслодайната роза
Публични регистри на МЗм