29.03.2024


Всички новини

12.05.2022 г.

Заместник-министър Бурджев: Наша цел е да постигнем баланс в земеделието

 

„Поставили сме си за цел, в диалог с всички, да постигнем баланс в земеделието. Това се вижда и в новия Стратегически план, където се отделят повече стимули за млади фермери.” Това заяви заместник-министър Стефан Бурджев по време на среща с представители на бизнеса в Института по царевицата, в гр. Кнежа. В дискусията участваха експерти от Министерството на земеделието, Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ), Напоителни системи.

Основна тема на дискусията бе именно Стратегическия план, процедурите за кандидатстване и възможностите за отпускане на подкрепа. Аграрният заместник-министър подчерта, че за първи път през новия период националното съфинансиране е 60%, което показва, че министерството полага максимални усилия за подпомагане на секторът, както и, че той е приоритетен за държавата. На фермерите бе пояснено, че в него е предвидена екологична схема, която дава възможност на земеделските стопани за допълнително подпомагане, ако използват стари български сортове. „От следващата година ще разчитаме все повече на българските институти за разработване на сортове и за задоволяване на нуждите на земеделските стопани“, коментира Бурджев и допълни, че се планира достатъчно финансиране за стопаните, така че те да имат интерес да ги отглеждат.

Тема на срещата беше и работата на браншовите организации. „Трябва да имаме ясни правила за браншовите организации и ясни критерии на представителност и информация за членската маса“, каза заместник-министър Бурджев. По думите му в следващите месеци трябва да бъде представен за обществено обсъждане „Закон за браншовите организации“. „Стремим се да направим работещ закон, който е много важен, както за бизнеса, така и за нас при прекия ни диалог с бранша“, поясни още той.  

По време на разговорите бяха обсъдени още последствията от ситуация в Украйна, стопанисването и управлението на земеделски земи, работата на ДФЗ. Фермерите зададоха и въпроси по конкретни казуси, като представителите на министерството поеха ангажимент за проверка на случаите.


Facebook Twitter DZone It! Digg It! StumbleUpon Technorati Del.icio.us NewsVine Reddit Blinklist Add diigo bookmark

Адрес: гр. Хасково 6300

пл. Свобода  5 ет. 3 ст. 80

тел./факс (038) 664916 

 e-mail:

ODZG_Haskovo@mzh.government.bg

 

РАБОТНО ВРЕМЕ
ОД"ЗЕМЕДЕЛИЕ" - ХАСКОВО
ПОНЕДЕЛНИК - ПЕТЪК
от 08:00 - 18:30
ЦАО  без прекъсване
от 08:00 - 18:30
Координати: 41.93309,25.55688

БАНКОВИ СМЕТКИ на
ОД"ЗЕМЕДЕЛИЕ" - ХАСКОВО

БУЛСТАТ на
ОД"ЗЕМЕДЕЛИЕ" - ХАСКОВО:
 175810784



ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ




ИЗП
ЦОФК
Слой ФБл
Слой ПДП и ПЗП
Регистрация на ЗС
Въпроси и отговори

Сектори
Сектор Гори
Сектор Зърно
Сектор Тютюн
Сектор Рибарство
Сектор Растениевъдство
Сектор Животновъдство
Биологично производство

ПОК


ИСАС
Анкета за земеделска статистика
Икономически и пазарни анализи


СЕУ на ДФЗ

Новини от ДФЗ

Декларирани КИ по ДП

Протоколи от УС на ДФЗ

Сигнал за пожари към ДФЗ

Одобрена кадастрална карта

Регистър на географските имена

Одобрени КК и регистри за област Хасково

Регистър на Маслодайната роза
Публични регистри на МЗм