Политика на качество
В ЕС има разработена цялостна Политика на качеството – защитени наименования, която включва защитени наименования за произход, защитени географски указания, храни с традиционно специфичен характер и т. нар. незадължителни термини за качество (планински продукт и продукт на островно земеделие). Основният регламент, уреждащ тези схеми е Регламент (ЕС) № 1151/2012 на ЕП и на Съвета относно схемите за качество на селскостопанските продукти и храни. Тази политика изпълнява следните цели – да изтъкне специфичните качества на определени типични продукти на пазара и да ги отличи от останалите продукти в магазините чрез означаването им със съответните утвърдени символи на ЕС.
ВПИСВАНЕ
Вписването на защитени наименования за произход или защитени географски указания в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитени географски указания и на храни с традиционно специфичен характер в Европейския регистър на храните с традиционно специфичен характер съгласно Регламент 1151/2012 г. се осъществява от националния компетентен орган за защитените географски означения и храни с традиционно специфичен характер - Министерството на земеделието, храните и горите. Група производители на определен продукт подава заявление, придружено с необходимите документи, което следва национална процедура, определена в българското законодателство. След одобрение на национално ниво документите се изпращат в ЕК, където следват европейската процедура. Успешно регистрираните наименования, за които в Официалния вестник на ЕС се публикува регламент за вписване, получават защита на територията на 28-те страни членки.
До момента в Европейските регистри са регистрирани над 1400 земеделски и хранителни продукти със защитени наименования.
РЕГИСТРАЦИЯ
Регистрацията на защитените наименования за произход, защитени географски указания и храни с традиционно специфичен характер дава на производителите изключително право да използват регистрираното име на своя продукт, както и специален знак върху опаковките на продукта, предлаган на пазара.
За защитени наименования могат да кандидатстват практически всички земеделски продукти и редица преработени храни.
ОСНОВЕН ПРИНЦИП И АДМИНИСТРАТИВЕН КАПАЦИТЕТ
Основния принцип, прилаган в Общата селскостопанска политика на ЕС е насърчаване на инициативата, водещата роля на групата от производители и защитата на колективния интерес - той се прилага и за продуктите със защитено географско указание и храните с традиционно специфичен характер.
Ролята на държавата се изразява в изграждането на необходимия административен капацитет и създаването на законодателната основа за прилагането на съответните национални процедури :
На национално ниво законодателството относно схемите за качество е обхванато в Закона за прилагане на Общата организация на пазарите на земеделски продукти на ЕС, Наредба № 5 от 13 август 2019 г. за подготовка и представяне на искания до Европейската комисия относно земеделските продукти и храни със защитени географски означения и традиционно специфичен характер, за контрол за съответствие с продуктовата спецификация и за водене на регистри на производителите и контролиращите лица и Наредба № 6 от 5 май 2011 г. за специфичните изисквания при осъществяване на официалния контрол върху употребата на защитени географски означения и храни с традиционно специфичен характер.
Изграден е и необходимият административен капацитет - национален компетентен орган, който функционира в рамките на компетентната дирекция съгласно Устройствения правилник на МЗХГ. Съгласно националната процедура се извършват проверки по документи и на място, оповестяване на заявките и заявленията спeцификации и предоставяне на възможност за възражения, приемане на възражения. За обсъждане и предлагане за одобрение на кандидатстващите наименования е създадена Постоянна междуведомствена консултативна комисия по географски означения и храни с традиционно специфичен характер под ръководството на Заместник-министър на земеделието, храните и горите.
Българската агенция по безопасност на храните осъществява официалния контрол върху употребата на защитени географски означения и храни с традиционно специфичен характер в съответствие с Наредба № 6 от 5 май 2011 г. за специфичните изисквания при осъществяване на официалния контрол върху употребата на защитени географски означения и храни с традиционно специфичен характер.
Кратко описание на термините:
• Защитеното наименование за произход (ЗНП) идентифицира продукт:
а) произхождащ от специфично място, регион или, в изключителни случаи, държава;
б) чието качество или характеристики се дължат основно или изключително на специфична географска среда с присъщите ѝ природни и човешки фактори; и
в) чиито етапи на производство се извършват в определения географски район.
• Защитеното географско указание (ЗГУ) идентифицира продукт:
а) с произход от специфично място, регион или държава;
б) чието качество, репутация или други характеристики се отдават предимно на неговия географски произход; и
в) на който поне един етап от производствения процес се осъществява в определения географски район.
Основната отлика между ЗНП и ЗГУ е, че докато при ЗНП всички етапи на производство от добив на суровини до получаване на крайния продукт се осъществяват в определения географски район, при ЗГУ поне един от етапите на производство или подготовка на продукта следва да се извършва в определения географски район.
• Храна с традиционно специфичен характер (ХТСХ) описва специфичен продукт или храна, който:
а) е резултат от начин на производство, преработка или състав, които съответстват на традиционна практика за този продукт или тази храна, или
б) е произведен от суровини или съставки, които традиционно се използват за него.
При храните с традиционно специфичен характер няма връзка с географската област. „Традиционен“ означава доказана употреба на вътрешния пазар за период, който позволява предаване от поколение на поколение. Този период е най-малко 30 години. „Специфичен характер“ означава характерните специфики на производството, които отличават ясно този продукт от други подобни продукти от същата категория.
• Незадължителният термин за качество „планински продукт“ се използва само за описание на продуктите, предназначени за консумация от човека, включени в списъка в Приложение I към ДФЕС, за които:
а) едновременно и суровините, и фуражите за селскостопанските животни произлизат главно от планински райони;
б) при преработените продукти, преработката също се извършва в планински райони.
Планинският продукт може да бъде от животински произход, растителен произход или продукт на пчеларството.
За улеснение на българските производители нормативната уредба относно защитените наименования е публикувана в специализирана секция „Защитени наименования” на интернет-страницата на МЗХГ, която обезпечава пряк достъп до цялото българско и европейско законодателство на български език, както и до документите на всички подадени документи за регистрация на български защитени наименования – защитени географски указания, защитени наименования за произход и храни с традиционно специфичен характер.
Българските производители и българската администрация имат обща цел и амбиция – пълно взаимодействие помежду им с цел подготовката на българските заявления и досиета и представянето им за регистрация в Европейските регистри.
Наредба № 6 от 5 май 2011 г. за специфичните изисквания при осъществяване на официален контрол върху употребата на защитени географски означения и храни с традиционно специфичен характер
PDF файл, 714,4 KB,
качен на 18.11.2019
Наредба № 5 от 13 август 2019 г. за подготовка и представяне на искания до Европейската комисия относно земеделските продукти и храни със защитени географски означения и традиционно специфичен характер,
за контрол за съответствие с продуктовата спецификация и за водене на регистри на производителите и контролиращите лица
PDF файл, 2,3 MB,
качен на 23.08.2019
Наредба № 4 от 28 май 2019 г. за условията и реда за използване на незадължителния термин за качество „планински продукт“ и за осъществяването на контрол върху неговата употреба. (обн. ДВ, бр.45 / 2019 г.)
DOC файл, 324,0 KB,
качен на 11.06.2019
Закон за прилагане на Общата организация на пазарите на земеделски продукти на ЕС
PDF файл, 3,6 MB,
качен на 20.02.2019
Ръководство на ЕК за заявители за регистрация на ЗНП и ЗГУ - изготвяне на единния документ: връзката
DOCX файл, 26,3 KB,
качен на 10.05.2018
Ръководство на ЕК за заявители за регистрация на ЗНП и ЗГУ - изготвяне на единния документ
DOCX файл, 34,0 KB,
качен на 10.05.2018
Регламент (ЕС) № 1151/2012 на Европейския парламент и на Съвета от 21 ноември 2012 година относно схемите за качество на селскостопанските продукти и храни
PDF файл, 1,3 MB,
качен на 10.12.2016
Зелена книга относно качеството на селскостопанските продукти: продуктиови стандарти, изисквания към селскостопанското производство и схеми за качество
PDF файл, 413,5 KB,
качен на 04.01.2011
Регламент за изпълнение (ЕС) № 668/2014 на Комисията от 13 юни 2014 година за определяне на правила за прилагането на Регламент (ЕС) № 1151/2012 на Европейския парламент и на Съвета относно схемите за качество на селскостопанските продукти и храни
PDF файл, 871,7 KB,
качен на 27.06.2014
Делегиран регламент (ЕС) № 664/2014 на Комисията от 18 декември 2013 година за допълване на Регламент (ЕС) № 1151/2012 на Европейския парламент и на Съвета
По отношение на определянето на символите на Съюза за защитени наименования за произход, защитени географски указания и храни с традиционно специфичен характер, както и по отношение на определени правила за снабдяване, някои процедурни правила и някои допълнителни преходни разпоредби
PDF файл, 352,1 KB,
качен на 27.06.2014