Върни се горе

Министър Десислава Танева: Не са установени нарушения при проверките на първите 14 къщи за гости, които бяха инспектирани

 

Десислава Танева министър на земеделието на Република България, в интервю за предаването Още от деня по БНТ.

Водещ: 288 са къщите, които проверявате – къщите за гости. Отделно днес трябва да е приключила проверка на къщи, които ще бъдат реновирани, дообогатявани с атракциони? 
Десислава Танева: С допълнителни подобрения. Да, първите 14 проверки приключват днес. Те са на 14 проекта, които са чрез местните инициативни групи подадени за сключване на договори, които са одобрени от управителните органи на местните инициативни групи, които са по тази мярка в Програмата за развитие на селските райони, които представляваха включително и три проекта от тях върху съществуващи къщи за гости, функциониращи, съгласно подадените и представени документи, се изграждат допълнителни атракциони: детски площадки, различни центрове. Други проект от тези 14 предвиждаха построяване и изграждане на плувен басейн. Ние решихме, когато влязох в мандат, установих тази ситуация, предвид създадената обществена нагласа, недоверие към подобен род проекти, решихме да поканим всички заинтересовани и медии, и на място екип на Министерство на земеделието, Фонд „Земеделие“. С медиите определяха поредността на проектите. Всеки проект да поговорят с кандидата и да се убедят на място дали той е устойчив, дали предполага наличие на някаква измама. 
Водещ: Тоест не ги проверявате само по документи, предоставени от бенефициента, ами и отивате и на място да се уверите със сигурност, така ли?
Десислава Танева: Да, тези 14 проекта бяха проверени до един, на място в присъствието на медии. И в тези 14 проекта, които тепърва ще се договорират, на практика всеки се убеди в това, че проектът представя наистина такова, каквото е фактическото положение – устойчиви са. И те ще бъдат договорирани. Нямам данни за изкривяване. 
Водещ: Нямате данни за изкривяване на тези 14?
Десислава Танева: Не, на първите 14, които не са сключени договорите до момента, не са изградени, тепърва ще се изграждат. Тези проекти се управляват чрез местните инициативни групи.
Водещ: Добре. Толкова ли е трудно да се направи качествен контрол такъв, какъвто го правите в момента под обществения натиск? Защо трябваше изобщо да се стига до такива фрапиращи случаи? 
Десислава Танева: До този случай и до този тип на практика повсеместна проверка, защото след тези 14, ние от днес Държавен фонд „Земеделие“ по разпореждане на премиера правим проверка на всички 288 къщи, които са в мониторинг, пак с поканата към всички заинтересовани представители на медиите да присъстват на тези проверки и сами да се убедят как се извършва тази проверка. За мен това беше необходимо, за да отговорим на обществените очаквания, съмнения какво представляват тези проекти. И вие анонсирахте нашия разговор с „къщи за тъщи“.
Водещ: Така върви публично. 
Десислава ТаневаДа, така придоби публичност. Няма я другата страна, защото в голямата си част тези проекти наистина функционират като такива, за каквито са построени, за които е кандидатствано и за каквито е получено финансиране. Има обаче и изкривяване, има и злоупотреби. И това е видно също от нашите проверки, защото част от проверките, които бяха направени събора и неделя в тези проекти, за които в момента тече проверката, имаше и проекти, в които имаше и съмнения. 
Водещ: Какви са – че отново са строени за собствени лични нужди, но са обявени като къщи за гости?
Десислава Танева: Да, основно е това. Например в къщата в село Лиляново, която между другото е извън мониторинг, колегите са ходили тези дни. Собственикът не е отворил, документи не са били представени. Когато документите са били представени в понеделник, тази къща се свързва с експерт от Фонд „Земеделие“, който разпоредих и изпълнителният директор го уволни.
Водещ: Това е случай, в който този човек на ръководна длъжност във Фонд „Земеделие“ е бил уволняван три пъти и три пъти връщан обратно? За този случай ли говорите ? 
Десислава Танева: Аз в моя мандат и предишния не съм го възстановявала, а само уволнявала.
Водещ: А ние как можем да сме сигурни, че той е единствен или ние просто знаем само за този случай? Вие проверявате ли хората си? 
Десислава Танева: Има системи за контрол. Сега, когато излязат проверките и където се установят нарушения по веригата на управление и контрол на тези проекти, с всички лица, за които има съмнения, ще бъде постъпено по абсолютно същия начин. В това нямайте съмнение. 
Водещ: Г-жо министър, откога съществува тази възможност с европари да се правят къщи за гости? Откога?
Десислава Танева: Тези къщи са правени по стария програмен период 2007 – 2013 година и на тези 288 къщи са още в мониторинг, общо, само малко данни да кажа.
Водещ: Да, защото искам малко да разширя въпроса си, затова ви питам.
Десислава Танева: В стария програмен период са сключени 1 030 договора. От тях само 746 са реализирани. Тоест имало е с около 30 % повече намерения, сключени договори, одобрени и не са се реализирали обичайно поради недостиг и липса на финансиране. Не мога да кажа точно каква е причината. 
Водещ: Добре, обаче въпросът е, че тези 746 къщи по проект, които реално са реализирани, толкова ли е било трудно да бъдат проверявани стриктно във времето? 
Десислава Танева: Те са проверявани в пъти повече, отколкото е нашето изискване по европейски регламент. Ако то е между 1 и 5 % по европейско законодателство, в България поради наистина и получените сигнали, този процент е бил 18. Очевидно и той е бил недостатъчен. Затова сега правим на абсолютно всички, които са в мониторинг с публично присъствие.
Водещ: Но е кампанийно, разбирате ли? Кампанийно е заради обществени интерес. Каква е гаранцията, че няма след това да се появят нови случаи, когато поутихне?
Десислава Танева: Няма повече къщи за гости.
Водещ: Това ли беше?
Десислава Танева: Това са всички. С това приключваме изобщо темата с къщите за гости, построени по старата програма. В новия програмен период такава мярка с тези бюджети не е отваряна. Тази програма стартира при предходния ми мандат като министър. Аз още тогава между другото заявих, че няма да отворя подобна мярка, предвид наистина сигналите, които имахме.
Водещ: Аз това исках да ви попитам, защото вие за втори път заемате това място и няма как човек да не ви попита дали вие, когато бяхте първия път, по ваше време не са ли давани пак пари по такива проекти и тогава вие някаква отговорност за тези скандали можем ли да ви търсим и на вас?
Десислава Танева: Не, напротив. Аз не съм… Ако в момента в къщите, които са в мониторинг, отново има нарушения, установени в повече от обичайните проценти, които са проценти на нарушение по всички програми, със сигурност има вина. 
Водещ: Моля ви само да уточним и за начина, по който ще санкционирате тези „хитреци“, ако ми позволите тази дума, защото ВАС обяви за нищожна методиката за определяне на санкциите. Това не ви ли връзва ръцете? Не ви ли вкарва в една юридическа спирала на тези, които вече са им наложени наказания?
Десислава Танева: Не. Вижте сега, пряко се прилага европейското законодателство. То е категорично ясно. Има нарушение – възстановяваш субсидията.
Водещ: Те ще си я възстановят, не ние данъкоплатците? 
Десислава Танева: Разбира се.
Водещ: Гарантирате ли това?
Десислава Танева: Гарантираме това. Нещо повече, да обясня. Методиката е служила на Държавен фонд „Земеделие“ да определя размера, защото има различни по степен на важност нарушения. Някои са съществени и нарушават целта на предоставените пари. Други са технически. Тъй като е имало назад във времето в Държавен фонд „Земеделие“ различна практика по съдебните дела, се е приела тази методика. Тя е нищожна. Но вече Народното събрание, благодарение на народните представители, благодаря за консенсуса, до който са достигнали, е приело законодателни изменения в Закона за подпомагане на земеделския производител така, че да се съобрази с решението на административния съд. Сега след приключване на тези проверки за установените нарушения, те са различни. Аз мога да цитирам установени нарушения в две от къщите, в които се е ходило събота и неделя. По правилата на Държавен фонд „Земеделие“ след получената делегация ще бъдат издадени административни актове за нарушения, за санкции.
Водещ: Освен че търпим чисто имиджови негативи, погледнато от Брюксел…
Десислава Танева: Да. И имиджовият негатив понякога си го създаваме и сами. Искам, моето желание още отначало беше всичко да бъде публично, всеки, който има интерес от това, с медии, които сме поканили абсолютно всички, те определяха поредността, да видят как се извършва проверката. Защото пак казвам – категорично има нарушения, но на фона на всички нарушения по други мерки в други страни-членки на Европейския съюз, има и по-високи проценти нарушения. Ние не сме най-черните. И дълбокото ми убеждение е, че повечето от тези къщи за гости в районите си наистина работят като къщи за гости. Това трябва да се покаже и да се види. 
Водещ: Очакваме ли някакви последици от Брюксел, освен чисто имиджовите щети? 
Десислава Танева: Не. Аз нямам такива индикации за проблеми. Утре съм на Съвет на министрите в Люксембург. Там ще се видя с комисаря Фил Хоган, с който съм имала прекрасно сътрудничество през първи си мандат. Не е имало никога тема, която в България се е дискутирала, имали сме проблем, и тя да не е била решавана с разбиране. И аз ще уверя комисаря колко проекти и колко проверки са направени. Какви са резултатите и процентът на грешки. Повярвайте, със сигурност не е най-висок от останалите страни-членки на ЕС. И ние това трябва да го знаем Това е една добра възможност за хора, които семейно са останали да живеят в селските райони и са имали възможност да развиват тази дейност. Затова, че има, е имало експерти, които са злоупотребили със служебното си положение, или други лица, трябва да приложим цялата строгост на закона и ние имаме волята да вя приложим. Но като възможност хората, които го работят, трябва да бъдат оставени да го работят и да останат да живеят в тези селски райони.
Водещ: Добре, оставаме в очакване да разберем наистина какво ще покаже проверката ви.
Десислава Танева: Седмица след края на юни ще имаме данни за всички, които са останали.
Водещ: Моля ви за една новина, която със сигурност тревожи земеделците, а и застрахователите, защото проблемът не е решен, в сезон сме на гръмотевици и градушки, всъщност откъдето дойде големият проблем. Можете ли да сближите позициите? Още повече, че не беше приет и Законът за градушките. Мисля, че зърнопроизводителите имаха забележки там. Това е сериозен проблем.
Десислава Танева: Да, това е много сериозен проблем. Но какво и в каква посока вървим да кажа. Законопроектът беше внесен в Народното събрание. Тогава бях председател на Комисията по земеделие. На първо четене, когато беше още в дневния ред на комисията, Националната асоциация на зърнопроизводителите обяви стачна готовност, ако този законопроект бъде приет в този си вид. Разбира се не го подложихме на гласуване, защото смятам, че във всяка регулация, която урежда правните и обществени отношения в даден сектор, трябва да има убеденост на всички страни в тези обществени отношения, че това е пътят. Нямаше такава. Възобновяваме дебата. Миналата седмица поканихме Асоциацията на застрахователите и земеделските производители. Да, между тях няма достатъчна степен на доверие в услугите, които предлагат, но това е тема, която самите застрахователи трябва да решат. Това не може да става с принудителен инструментариум от страна на държавата. Това е дълбоката ми убеденост. 
Водещ: Тоест вие тук сте малко с вързани ръце?
Десислава Танева: Не. Аз, като приключим разговора, очакваме от застрахователите предложения как биха се включили в този проект. И в зависимост от техните предложения с дебат със земеделските производители и вариантите за национална противоградова защита от Изпълнителната агенция, където имаме такава готовност, дебатът продължава. Ние трябва да стигнем до консенсус в условията на споделено финансиране между земеделските производители и държавата. Така е по целия свят. Ние трябва, финансиране – това е неизбежно. Така е по целия свят. Тогава може а бъде национална противоградовата защита, когато би била и най-ефективна. И се надявам, че ние ще стигнем до консенсус и ще приемем законопроекта. 

 

Сподели в: