Върни се горе

 

 

Пръскането с летателна техника срещу насекоми, които са преносители на Заразния нодуларен дерматит, ще започне още тази събота. Наземните мероприятия около засегнатите ферми с цел убиване на причинителя на заболяването и намаляне възможността за разпространението му посредством вектори се извършват от първия ден на откриване на огнищата от Областните дирекции по безопасност на храните. Това стана ясно на извънредния Консултативен съвет по животновъдство, който се проведе днес в сградата на Министерство на земеделието и храните. На него фермерите бяха подробно запознати с епизоотичната обстановка в страната, клиничните признаци на заболяването, както и с мерките които са предприети от МЗХ и Българска агенция по безопасност на храните.

 

На животновъдите беше обърнато внимание да избягват посещенията на случайни хора и животни във фермите си. Ако това е невъзможно, те трябва да подсигурят защитно облекло и да извършват дезинфекция, защото заболяването се предава и по механичен път. Фермерите трябва да замрежат оборите и да обработват фермите и животните си с репеленти, за да се избегне заразяването на животни чрез кръвосмучещи насекоми. Животновъдите бяха информирани до какви ограничения в районите ще доведе ваксинацията.

 

Първият тип ограничения е свързан с търговията на живи животни, при която се налага три годишен карантинен период във връзка с констатираните огнища.

 

Вторият тип ограничения е свързан е предстоящата ваксинация и касае месото, добито от имунизираните животни. За търговия с мляко и млечни продукти  няма никакви ограничения в България и Европейския съюз ако те са термично обработени и се съблюдават изискванията за пастьоризация и съответните обозначения.

 

По думите на министъра на земеделието и храните Десислава Танева, всички действия от страна на държавата се изпълняват възможно най-бързо. Още първият ден след поява на огнището е поискано разрешение от Европейската Комисия за ваксинация. Според европейското законодателство, това е „жива ваксина“ и трябва първо да бъде констатирано огнище на болестта, след което да се премине към ваксинация, за която вече получихме разрешение, информира още министър Танева. Тя обяви, че от днес фермерите с първите умъртвени животни ще получат обезщетенията и заяви, че всяка от страните трябва стриктно да изпълнява задълженията си по ликвидиране на заболяването.

 

 

„На 27 април първите 150 хиляди дози от ваксината срещу Заразен нодуларен дерматит ще бъдат доставени в България и вече всички налични дози са насочени към страната. От днес има потвърдено огнище на болестта и в Македония,“ каза Цветан Димитров, заместник-министър на земеделието и храните. Според изготвения план за ваксинация ще бъдат имунизирани всички възприемчиви животни в областите Хасково, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Пловдив, както и някои рискови общини в областите Бургас, Кърджали, Смолян и Благоевград. Това са близо  350 хиляди едри преживни животни.

 

 

Изпълнителният директор на Българска агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев заяви, че заради потвърденото огнище на болестта в Македония и първоначалният план за дезинсекция ще бъде променен. Точният график за пръскане с летателна техника ще е готов  утре. Пръскането срещу насекоми с летателна техника ще започне първо около засегнатите зoни в Хасковско и Старозагорско.

Сподели в: