Върни се горе

До 2020 г. си поставяме за цел да направим ферми, които отговарят на европейските изисквания - заяви министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков в интервю за предаването „Седмицата“ на Дарик радио. „Малките млечни ферми в България са около 33 000 и са начин на препитание на много хора, които живеят отдалечено от градските центрове и съм категоричен, че не бива да се унищожава това препитание. Трябва да им посочим пътищата и средствата, за да достигнат европейско равнище, трябва да се използват иновации и науката, които да бъдат в помощ за модернизиране на фермите“ - добави още той. За важните отрасли е предвидено Финансовият пакет, който досега беше 3,5 процента, а за следващия период от 2015 до 2020 година се очаква да бъде 13 процента за производствата. Това са животновъдство, зеленчукопроизводство и овощарство. Министърът каза, че са гарантирани средствата за животновъдите, които са с 4 милиона повече от миналата година. Те ще получат първият транш през месец октомври. Грижата ни е да получават средствата си навреме, за да могат да изхранват животните си.

Министър Греков съобщи, че няма да има повишение на цените на хляба. Нашите зърнопроизводители са на световно ниво не само по добив но и по технологиите, които използват.  Той прогнозира тази година увеличение на добивът на зърно, който ще е между 4 млн.т. и 4,7 млн. т.

„Искам всички в земеделието да са равнопоставени. Еднакво важни са и дребните и едрите производители и животновъди“ добави той.

Като важен приоритет министърът определи защитата на родното производство: „Искам да осъществим намерението 20% от храната в училищните и университетските столове и защо не и във веригите да бъдат с български произход. Потребителят трябва да знае какво е качеството на продуктите внесени от вън. Трябва да има стандарт за всяка продукция и искам да има сигурност на пазара“.

Министърът се обяви за изграждането на обща система за контрол заедно с министерство на вътрешните работи, икономическите служби и ветеринарен контрол, с които ще се установят допускани грешки при вноса на продукти. Трябва да се засили и контрола по границите. Като важна мярка изтъкна и износът на оставащи продукти и каза, че той е занижен до минимум, защото в министерството няма служба ,която да отговаря за планирането, анализирането и търговията за външните пазари със земеделските продукти.

На срещата на министрите на земеделието в ЕС в Люксембург се сподели мнение, че европейските пари са да се подпомагат повече хора занимаващи се със земеделие, както и, че България има  голям потенциал за развитие на биопроизводството изтъкна  министър Греков.  Предложени са били и мерки на ЕП засягащи увеличаващата се младежка безработица - това е мярката млад фермер, която да стане до 40 години, което ще повлияе на заетостта на младите хора.

На въпрос свързан с проверките в земеделското ведомство министър Греков отговори, че  текат проверки и анализ на министерството и ще има и структурни промени. Той добави, че другата седмица ще бъдат ясни двама нови заместник-министри в тон с необходимата  промяна и отвореност към производителите, особено за ДФЗ, за да могат земеделските производители да видят хора не срещу които да стачкуват, а хора които да им решават проблемите.

Относно протестите той сподели, че хората в земеделието не се нуждаят от протести, а от орегулирането на мерките, по които те могат да работят и искат спокойствие. За мен е важно тези хора, които работят да създадем условия да могат да приберат продукцията си. Важно е не колко са земеделските производители, които протестират, важното е да чуем техните искания и да се опитаме да ги решим. Исканията на протестиращите трябва да бъдат ясни целенасочени за да бъдат чути. Не е подходящ момент за оставката на правителството тя няма да реши проблемите на всички, заключи той.
Сподели в: