Върни се горе

До края на месец май шестте държавни горски предприятия на територията на страната ще започнат допълнително маркиране на добитата дървесина с пластмасови пластини с уникален идентификационен номер. Първото предприятие, което въведе мярката от началото на този месец във всичките си общо 38 териториални поделения, е Югозападното държавно предприятие.  „ Това е поредната мярка, предприета от Министерството на земеделието и храните, за повишаване на контрола при ползване и транспортиране на дървесина“, заяви директорът на предприятието инж. Дамян Дамянов, който присъства на демонстрация на поставяне на  пластини в землището на село Поповяне, в обхвата на Държавно горско стопанство Самоков. По думите му, именно чрез прилагането на тази мярка голям процент от незаконно транспортираната дървесина ще бъде пресечен.


Инж. Дамянов подчерта, че пластините не заменят, а допълват контролната горска мярка с подробна информация и се поставят едновременно с нея и непосредствено преди експедиция.  „Определен е редът, по който се маркират различните асортименти. Идеята е, че дървесина без такава пластмасова пластина, ще бъде много по-лесно разпознаваема като незаконно транспортирана дървесина“, обясни инж. Дамянов.


Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по горите инж. Тони Кръстев заяви, че тази система за въвеждане на пластмасовите пластини защитава законността и икономическите интереси  на субектите. Той обясни, че до края на месец октомври трябва да бъде разработена внедрена система за издаване на превозни билети за обекти за преработка на дървесина. „Това ще ни даде възможност да проследяваме пътя на дървесината от сечището до мястото, за което е предназначена“, подчерта инж. Кръстев. Той каза още, че въвеждането на допълнителното маркиране на дървесината ще струва над 6 млн. лв. общо на всичките шест предприятие, като очакванията са в близката една година поне половината от средствата да се възстановят от намалени кражби.



Сподели в: