Върни се горе

„Фонд "Земеделие" работи като картечница за разплащане на субсидии“, обяви Кирил Вътев.

След публикуването на заповед на директора на БАБХ,  няколко организатори на фермерски пазари получиха предписания да не се допускат  производители с продукти от животински произход, включително месни, млечни, яйца, дори мед и пчелни продукти, въпреки че всички са официално регистрирани и са под контрол от БАБХ.

Защо има забрана за фермерските пазари?

„Целта на тази мярка беше да се ограничи струпването на фермери на едно място т.к. за 20 дни имаме 7 огнища на птичи грип, а над 1,200 хил. са умъртвените животни. Идеята е, ако един стопанин има болни животни от птичи грип той може да пренесе болестта и в другите ферми“, каза министърът на земеделието и храните Кирил Вътев в предаването "Тази сутрин".

Той разясни, че вирусът се пренася през дрехите и обувките на фермерите, а не чрез продуктите им.

От днес ще излезе заповед, която възстановява дейността на фермерските пазари. Остава забраната за продажба на живи птици, яйца и месо от птици.

Изплатени ли са всички субсидии на животновъдите?

Преди дни животновъди обединени в пет асоциации поискаха спешни мерки за спасяване на българското мляко. Според тях управляващите не са предприели адекватни мерки за спасяване на подотрасъла, въпреки протестите.

На няколко пъти земеделският министър Кирил Вътев подчерта, че държавна помощ по ще се отпусне само на малките стопанства, като уточни, че това са тези, които отглеждат до 150 говеда, до 300 овце или до 300 дка. По европейски регламент обаче тази държавна помощ има таван от 50 000 лв., който трябва да се спазва. Никъде стопанствата не се делят на малки, средни или големи.

По думи на министъра малките са най-ощетени, но ако е трябвало да се изпълни желанието на протестиращите всички е трябвало да бъдат ощетени и да получат нищожни суми, защото има фиксиран бюджет.

„Ако имаме 5 лв. и го разделим на 5 човека, те ще вземат по 1 лв., но ако го разделим на 50 човека, те ще вземат стотинки. По de minimis всеки, който подаде документи и е земеделски стопанин има право да получи и от това зависи каква ще бъде ставката и на колко ще делим бюджета“, каза министърът на земеделието.

С настоящите решения най-малките ще получат най-висока ставка, средните по-малка, а най-големите най-малка.

Той допълни, че новото разплащане ще бъде за около 700 млн. лв. като това включва всички  стопани, не само животновъди. Още 320 млн. лв. пък ще дойдат по Плана за възстановяване и устойчивост.

Сподели в: