Върни се горе

"Разбрах се с украинския министър да ни информират за всяка сделка от Украйна до България - кой я получава тук и кой я изпраща оттам. Ние не можем да определяме цени или да спрем сделка, но, когато видим, че това изкривява нашия пазар и наши стоки остават непродадени, можем да се намесим". Това заяви земеделският министър Кирил Вътев в "Още от деня".

Това, обаче, не се отнася за всичко, най-вече за четирите зърнени храни, уточни министърът и посочи, че е настоял в списъка да се включат сухото мляко, замразените малини и сухият мед. Този лицензионен режим стартира в понеделник.

"Субсидиите, които ние даваме, са на второ място по обем след Полша, всички други страни дават по-малко. Колегите, които протестират искат да няма таван", каза той.

По думите му всичко от държавната помощ във връзка с Украйна е изплатено.

"След като дойде новият таван плюс 30 000 евро, получават допълнителни 5 млн., които ще бъдат разплатени", каза земеделският министър.

"Това е колко е обвързаната подкрепа за млечни крави, това означава на добив мляко от крава. В България 240 евро на глава на млечна крава".

Той гарантира, че и оранжерийните производители са получили всички тези средства.

"Продължава да протестират, защото искат да отпаднат тези тавани, а това е по регламент на ЕС", коментира Вътев.

Вътев обясни, че в бюджета за 2024 г. е заложена държавна помощ за компенсиране последиците от войната в Украйна.

"Заложени са в нашия бюджет, но той още не е приет. Предстои да бъде обсъждан в Народното събрание", каза земеделският министър.

Кирил Вътев уточни, че сме надхвърлили много ставките за обвързаното подпомагане за миналогодишното ниво.

"Има един бюджет за обвързаното ниво, за който, обаче, тази година са заявени много по-голям брой от миналата година. Това означава, че когато делим 10 лв. на 10 лв. получаваме 1 лв., но, когато делим 10 на 20, получаваме 50 ст. Бюджетът е същият, но е за повече животни", обясни той.

Сподели в: