Върни се горе

Водещ: Здравейте отново, уважаеми зрители, продължаваме разговора за храните, цените и притесненията на хората, който малко по-рано започнахме в нашето студио. Тук вече е Десислава Танева, министър на земеделието и храните. Добро утро.
Десислава Танева: Добро утро, добро утро и на всички зрители.
Водещ: Казахме, че няма увеличение на цените, въпреки повишеното търсене. Така ли е?
Десислава Танева: Да, няма такава тенденция.
Водещ: Достигнахме ли пика в търсенето. Опашките от последните дни. Това ли беше истерията по магазините според вас?
Десислава Танева: Надявам се, че това беше и то беше провокирано по-скоро от неизвестността, може би от естествения панически страх у хората. Какво означава извънредно положение, какво означава болестта. Смятам, че тези два-три дни, когато кризисния щаб всеки ден работеше, в общинските кризисни щабове по общини работиха и информираха населението какво трябва да се предприеме, мисля, че положението е значително по-спокойно. Хората вече осъзнаха какво представлява болестта и най-вече как можем да се опазим и да намалим пораженията от нейното навлизане у нас, което е неизбежно, както в цяла Европа, така и в целия свят. Мисля, че тази седмица, ако всичко това продължи, по този начин, ние сме в състояние да влезем в режим на обичайната си работа, на обичайните си задължения, изпълнявани вече по друг начин. Там, където е възможно дистанционно. Това примерно в нашата система тази седмица ще приключи.
Водещ: Как организирахте работата в министерството?
Десислава Танева: Допреди още да се обяви извънредното положение и да се вземе такова решение, може би 10 дни преди това всички, които се връщаха от командировка от системата, бяха поставени под доброволна домашна карантина – 14 дни. Нещо повече, дори имаме и служител, който беше в Италия, който също е под домашна карантина все още. Мисля, че тази седмица изтича. Второ, започнахме още преди десет дни три такива съвета работни с представители на различни браншови организации по онлайн в реално време по електронен начин на комуникация. Между другото с купуването на министерството на определени лицензи, бяха съвсем нескъпи и се получи един много добър дебат. Първият ни дебат по отношение на анонсираната „Зелена сделка“, на 10 март го бяхме обявили. До 16 март днес страните-членки ще дадем становище и позиция и ние искахме да стъпим на брашна. Това беше първият дебат. До 65 представители на браншови организации се включиха чрез онлайн.
Водещ: Т.е. може и така?
Десислава Танева: Може и така. Просто трябва да знаем, искам да кажа на хората, животът трябва да продължи. Ние трябва да живеем със съзнанието как трябва да се опазим от това заболяване, ограничавайки до жизнения минимум социалните си контакти“, посочи още Десислава Танева.
Водещ: Това, което беше странно в последните дни, че хората ограничаваха социалните си контакти, но се редиха някои на опашки и се редиха близо един до друг. Като сме на тази тема с магазините, взимат ли се достатъчно добри мерки за хигиена в самите магазини. Не знам дали сега ще имаме готовност, колегите да покажем една снимка, която беше популярна във „Фейсбук“ за един служител, който буквално е стъпил до хранителни продукти. Има ли повече проверки в този период за хигиена в магазините?
Десислава Танева: Да, и проверките ще продължат. Трябва на всички оператори, на всички предприятия, имаме ежедневна връзка с хранителната индустрия, даже така се извинявам, че всеки ден даже лично ги притеснявам какво е положението при тях по отношение на обичайния производствен процес. Дадени са всички указания. В тези два-три дни това, което виждам, да, има такива изключение,е настройване на системите. Трябва да знаем, че това е епидемия, че всеки по някакъв начин ще бъде засегнат. Всеки гражданин, всяко физическо лице, всеки оператор, всяка фирма. Никой не може да остане извън ограниченията.
Водещ: Да, аз питам за хигиената, защото това нещо, което постоянно говорим. Колко е важно да се спазва хигиена. Хората трябва да са спокойни за това, което купуват, че е спазена хигиената на производство, на продажба.
Десислава Танева: Хранителните предприятия още в петък на брифинга дадоха уверения. Показаха как всички мерки са ги предприели по отношение на много по-високи нива на хигиена, на опазване на техните служители, което е много важно. Нашата хранителна индустрия се модернизира основно и след влизането ни в ЕС и изначално нашите хранителни производства, големите предприятия и за млечни продукти, за хляб, за брашно, отговарят на най-високите стандарти по отношение на хигиената.
Водещ: Докато сме на темата с търговците. Наистина ли в момента те са солидарни със системата, със ситуацията и няма лоши търговски практики с увеличаване на цените, с така да кажа изтичащ срок на годност на предлаганите продукти?
Десислава Танева: От всичко, което виждам, от всичко, за което се информирам от пряката комуникация с браншовите организации, смея да твърдя, че има осъзнаване на проблема, има солидарност с ясното съзнание на ограниченията, които ще претърпим. Разбира се, имам сигнали за някои изключения, но по-скоро това са на малки оператори.
Водещ: Например какви сигнали?
Десислава Танева: В събота получих такъв, който не бе конкретизиран за малко населено място в Хасковска област. За малко хранително магазинче единствено в селото, което си е позволило в края на работния ден примерно да увеличи цената. Поисках данни, с колегата Караниколов днес ще приключим работната комуникация как веднага ще действаме при тези ситуации. Това е злоупотреба на практика с положението в момента.
Водещ: Споменах и срока на годност, защото и това е важно. Сега особено, когато хората се втурнаха да купуват някакви храни, доколко ще издържат. Някои да не ги изкарат с изтекъл срок на годност?
Десислава Танева: Затова още в началото, когато ес получи този ефект, още в петък казахме – това е излишно. Вие трябва да купувате толкова, колкото може да консумирате. България е страня експортьор, богата на зърнени ресурси. Ние с млечните продукти, имаме обем на производство, който може да задоволи потреблението. Така че с основните храни България е ресурсна страна. Няма абсолютно никакво опасение независимо от развитието на кризата да задоволим основните потребности. Всичко това, което се случи в петъка особено, беше неразумно. Това беше първосигнална реакция и то няма как да бъде изконсумираме. Всеки сте си плати за това паническо решение.
Водещ: Вие не сте се редили на опашка?
Десислава Танева: Не, само гледах телевизията. Беше просто наистина неуместно. Използвам случая да кажа – всичко вече си влиза в рамки. Говоря с хора, повечето от големите вериги и други магазини, разбирам как сами са въвели правила, така че клиентите в магазина да са отдалечени на повече от един метър. Това са много добри решения, защото имаме сигнали основно от провинцията, където все още не всички оператори са предприели всички мерки. На всички работодатели на подобни оператори да кажа, че опазването здравето на техните служители също е от първостепенна отговорност и всички трябва да работят по съответния начин с препарати за дезинфекция, със съответните ръкавици, предпазни маски. Така трябва да бъде, трябва да свикнем с това. Животът продължава, той трябва да продължи осигуряващ минималните жизнено необходими потребности на нашето общество.
Водещ: Обмисляте ли таван на цените, на важните хранителни продукти?
Десислава Танева: Смятам, че това в психологически план също не би се приело добре. Тези дни, текущите дни ще п окажат доколко сме солидарно, доколко сме обществено отговорни и осъзнати. Ако зачестят злоупотребите, категорично ще се отива на крайни решения.
Водещ: Т.е. засега не, но ще наблюдавате пазара?
Десислава Танева: Към днешна дата – не. Няма такива данни, но в много аспекти едно такова решение, наистина е крайно, но ако то бъде провокирано да бъде взето, да, ще бъде взето. Първостепенна грижа на държавата е здравето на хората, продължаването на живота по начин, по който да задоволява жизнения минимум и потребностите на хората. Държавата няма да се поколебае да вземе необходимите решения за това.
Водещ: Забраняване на износът на основни храни?
Десислава Танева: Не, категорично. Не е необходимо. Историята назад показва грешността на подобни решения. Само с три примера съвсем обикновено и на хората, които са извън земеделието, ще стане ясно. Наличността ни на царевица – 2 млн. тона. Тази наличност може да стигне за близо 2 години да задоволи потреблението в България. Засяват се пролетниците. Ще дойде нова реколта. Всяко такова решение означава фалити на съответния бизнес и нещо, което няма на каква икономическа логика да се обясни. 1, 8 млн. тона на пшеница. Месечно да произвеждаме хляба на българина – 90 хил. тона. 1, 8 млн. тона пшеница. Това е над година. Ние започваме жътвата юли месец.
Водещ: Имахме малко по-суха есен, малко по-суха зима?
Десислава Танева: Не, напротив, България изнася средно близо 70 % от зърнените си суровини. За 2019 г. България на 11 място в света. Световен експортьор на пшеница, на второ място по слънчоглед, на осмо на царевица. Ние сме топ износителите и търговците на зърнени суровини, които произвеждаме.
Водещ: Т.е. засега договорите фирмите ще си ги спазват?
Десислава Танева: Категорично.
Водещ: Ще се изнася, защото това е възможно в момента?
Десислава Танева: Това е епидемия. Нейното ограничаване, намаление на щети, на заболяваемост става с ограничение на социалните контакти, с изолиране на хората. Всичко останало, което не пречи на това, трябва по възможност да продължи. Да, някои сектори ще пострадат най-много, но такава е ситуацията. Първостепенната грижа е опазването здравето и живота на хората.
Водещ: Миналата година бяхме свидетели на една много сериозна криза, свързана с африканската чума по свинете. Преди това със заболявания по други животни. Т.е. месопреработвателната ни индустрия пострада. Сега това как ще се отрази на трапезата на българина? С какво месо ще посрещнем Великден?
Десислава Танева: Специално за Великден искам да уверя българския потребител, българските граждани, че българската държава и нейната хранителна индустрия са в състояние с местно производство да посрещнат този празник, както обичайно и за козунаците, и за яйцата и за агнешкото месо. Като обеми, като поголовие ние имаме наистина на 100 % да задоволим местното търсене. Второто, което искам да кажа. Ние сме посрещнали не само тази епизоотия миналата година. Ние имаме всяка година инфлуенцата по птиците. Искам да кажа, че има при нас при животните болести, за които няма лечение, няма ваксина. Много добре осъзнаваме отговорността да спазваш мерките за биосигурност. Затова сега много добре разбирам колегите. Социалната дистанция, социалната изолация са пътят, по който трябва да ограничим заболявоемостта.
Водещ: Много животни бяха унищожени?
Десислава Танева: Не много, веднага ще кажа – 15 % от поголовието на свинете майки. Те се репопулират. Веднага се пуснаха заявки за репопулация. Преди и сега средните проценти на местното свинско месо, което влиза в месопреработвателната индустрия, са между около 50 %. Колебанието е много малко. Това заболяване все още продължава да се разпространява. То влезе и в Гърция. Надявам се след всички взети мерки и задължения за нови нива на биосигурност, ние да намалим значително тази година щетите. По принцип пикът на това заболяване при нас започва л ятото при повишаване на температурите.
Водещ: Ако се налага дори внос, хората се притесняват като чуят затваряне на граници, че в един момент може да няма внос на хранителни продукти, включително на месо?
Десислава Танева: Първо, с всички останали меса, нивото на производство в България, е достатъчно, за да ни задоволи. За свинското е единственото, което около половината за преработвателната индустрия и се търгува. То се търгува от ЕС. Към момента няма проблем, тъй като има определен запас. Второ, все още вървят тези доставки. Трето, кризисния щаб и държавата, както и имате информация от министъра на транспорта, има организация тези, които носят стоки и храни, да им се осигурява транспортни коридори. Затварянето на границата означава преди всичко за туристически поток, изключително необоснован в това време.
Водещ: На финал на нашия разговор – според може ли, възможно ли е, налага се допълнителна помощ към земеделците, към месопреработвателната индустрия изобщо в тази ситуация да се справят?
Десислава Танева: Сега от всякъде чувам, всеки иска от държавата помощ. Държавата сме всички ние, граждани, фирми, производители. Държавата трябва да преодолее това препятствие. Ние имаме прекрасни професионалисти в България. И за това просто трябва да изпълняваме и слушаме. Солидарността доколко и как ще помогнем, зависи от всички нас как ще преодолеем това препятствие. МЗм работи в обичайния си работен график. Всичко, което може да не се извършва с физическо присъствие минава на онлайн. Днес и утре плащаме 80.5 млн. лв. на производителите на плодове и зеленчуци.
Водещ: Това са нормални неща. Нещо допълнително като финансови стимули, инжекции, помощи, засега не са необходими, не предвиждате?
Десислава Танева: Категорично не предвиждаме. Категорично трябва да сме с ясното съзнание, че не само няма да получим допълнителни стимули, а влизаме в епидемия, която ще нанесе щети. Всеки трябва да работи в план В – кризисен, за да преодолее това време. Говоря реално.
Водещ: Благодаря ви за това интервю, надявам се, че внесохме достатъчно яснота?
Десислава Танева: И аз се надявам. И благодаря на всички хора, които спазват условието за социална дистанция.

Сподели в: