Върни се горе

 

Министър Десислава Танева: Имаме 22-о огнище на африканска чума


Водещ: Добро утро казвам сега на министъра на земеделието Десислава Танева. Здравейте. Добре дошли.
Десислава Танева: Здравейте.
Водещ: Посрещаме деня с още едно огнище, 20 и кое, и второ може би поред. Разбирам, че е в голям комплекс също така. Къде е и колко прасета се отглеждат там?
Десислава Танева: Да, за съжаление пробата бе потвърдена от референтната лаборатория. Имаме 22-о по ред огнище тип „домашни свине“ в същия регион, в промишлен свинекомплекс, тоест, трети поред, пак в Община Сливо поле, Русенско в зоната около сегашните две огнища. И остават останалите случаи на диви свине, които имаме регистрирани за тази година.
Водещ: Съмнение за други места имате ли?
Десислава Танева: Към днешна дата и за днес, и за следващия ден нямаме и не очакваме да излязат положителни проби. Дано, разбира се, да продължим в посока за намаляване на откриване на огнища, на случаи на дива свиня, но на практика юли и август са пика на това заболяване.
Водещ: Знаете ли, отвън изглежда все едно нямате вече контрол върху това, което се случва. Така ли е? беше ли изпуснат моментът да се реагира, така че днес да не се налага да се борим и днес, и през следващите години може би, не знам, да се борим с последствията?
Десислава Танева: През следващите години, да. Ние трябва да се научим как да живеем в условията на това влязло заболяване, как да живеем по начин, по който да го спрем, да го ограничим, да го спрем и държим чиста зоната. Така че да кажем в близко време, че то е изкоренено. Тази болест настъпва от преди десетина и малко повече години в цяла Европа. В страните-членки на Европейския съюз ние сме 12-та, в която то влезе. Общо в 23 страни на три континента е заболяването. България е от страните-членки на Европейския съюз с най-нисък интензитет на заболяването към момента. Разбира се, тук изключвам Чехия, която е единствената страна, която се е справила с това заболяване.
Водещ: То май така и не е стигнало, само до дивите свине.
Десислава Танева: Не е стигнало до домашни свине, да. Там е било овладяно на етап дива свиня с много крути мерки, но с умъртвяването на всички домашни свине тип „лично стопанство“, които са без мерки за биосигурност.
Водещ: В зоната, която е била засегната.
Десислава Танева: В цялата страна.
Водещ: Допускате ли, че може да се стигне и в България до такъв момент? Да стигнем до момент, в който трябва наистина до последното прасе всичко да бъде унищожено?
Десислава Танева: В Чехия е станало така. Прекратили са тип „заден двор“ без мерки за биосигурност. Това е спряло болестта. В момента са под надзор, разбира се, втора година.
Водещ: Въпросът е ние дали вървим натам?
Десислава Танева: Сега, по отношение на личното стопанство без мерки за биосигурност истината е една, че това са малко на брой свине на фона на консумацията на свинско месо в България. Ако промишленото свиневъдство в България, индустриалното дава над 40% от свинското месо в независимо какъв вид за консумация от българския потребител, то представлява 98% сигурно от цялото местно производство. Тоест, стопанствата, при личното стопанство става въпрос за малко на брой свине, много малко, но за много на брой хора, защото това съвпада с наши местни традиции. Същата е ситуацията във всички страни от Източна Европа, ние не сме изключение. Истината е, фактът, който трябва да приемем е, че тези лични стопанства с по едно-две до три свине в много редки случаи, са обикновено част от традицията при нас, местния бит, но нямат мерки за биосигурност, и са един от основните рискове за разпространение на тази зараза.
Водещ: Наистина ли казвате обаче, че те са причината?
Десислава Танева: Естествено.
Водещ: Нямаше ли мерки, които могат да предотвратят това? И не само мерки, а някой да следи дали се спазват съответните правила?
Десислава Танева: Ние нищо не измисляме за това заболяване. Има пътна карта за справяне с това заболяване, ограничаването му на EFSA – европейският орган за това. Ние само трябва да ги приложим така, както науката в Европа и по света ги е открила. Така че да, това е абсолютната истина.
Водещ: И прилагаме ли ги?
Десислава Танева: Разбира се, че ги прилагаме.
Водещ: Ами тогава защо се разпростира чумата все повече и повече?
Десислава Танева: Тя се разпростира като процес от над 10 години в цяла Европа. Въпросът е ние да направим така, че да ограничим щетите от това. Да, ето, и самата вие и вашата реакция – много е тежко в личен план за всеки човек тип „лично стопанство“, но истината е, че трябва да бъдем безкомпромисни спрямо това. И с оглед на това, че всичко вече се принесе и в индустриалните ферми, за всички останали, които се намират и в Северна България, и в Южна, много малка част от това, ние ще вземем мерки по отношение на определянето на санитарни зони и всички рискови фактори там наистина трябва да бъдат елиминирани – или тип „лични стопанства“ – хората трябва да разберат, че не могат в тази ситуация да гледат за известно време – година може би, половин година, зависи докога ще продължи разпространението на този вирус.
Водещ: Зависи кога ще успеете да спрете всъщност нейното разпространение.
Десислава Танева: Да.
Водещ: Г-жо Танева, опозицията ви поиска оставката, а вие казахте, че това би било дори облекчение по време на чума за вас.
Десислава Танева: На опозицията това й е работата.
Водещ: Да. Аз обаче ще ви попитам вие искате ли оставки? Има ли хора, зам.-министри, шефове на БАБХ, шефове на дирекции, хора, които назад във времето, защото вие сте министър от 2 месеца, но факт, вие бяхте председател на Земеделската комисия преди това, така че пак имате отношение към всички мерки, действия, които трябва да се вземат. Вие оставки изтакате ли?
Десислава Танева: Не мога да бъда в това време и в този период и в тази кризисна ситуация, защото ние сме в изключително тежка криза за сектора – това е много сериозно икономическо заболяване, в хода и разгара на тази криза да на практика да направя този анализ и да взема тези решения, които да попречат на физическия ресурс на системата да овладее това. Но разбира се, ние този анализ, аз и днес този анализ ще го направим.
Водещ: Не, вие си казахте, след като еврокомисарят в лицето ни каза, че не сме се справили, че е разочарован, вие казахте: „Да, така е“. Така че…
Десислава Танева: Има дори и сега, това, което направихме на първо време преди разбира се структурни промени, организационни, които със сигурност ще се наложат, и в хода на тази криза ние подобряваме на практика координацията и екипите, които провеждат мерките на място, те са безспорни пак казвам, и двама експерти от Комисията поканихме, най-добрият специалист по домашна свиня по АЧС (африканска чума по свинете) и по дива свиня АЧС. И при домашната свиня вече, това беше преди 3 дин, те бяха на обход точно в промишлените комплекси, които вече бяха засегнати. Това са абсолютно мерките по европейските правила, които трябва да се прилагат. Няма друга тема. Някъде, където са били установени и са установявани пропуски, разбира се, всеки ще поеме отговорността, именно с цел…
Водещ: Въпросът е какви пропуски? Какво още е можело да се направи между миналото лято, когато да, знаехме чумата идва, идва откъм Румъния, беше направена една ограда, от тогава до ден-днешен какво още е можело да се направи, а не е направено? Независимо какво – от министър, от заместници, от вас, като председател на Земеделска комисия, от БАБХ. Какво още?
Десислава Танева: Взети са всички мерки, които трябва да бъдат взети. Миналата година, 2018 година правителството за първи път отпуска средства – 4.5 млн. лева с постановление на Министерски съвет за финансирането на тези мерки, 18 на брой. Най-важната превантивна мярка е била обучението, то продължава и до днес – какво представлява АЧС и как да спрем разпространението и недопуснем заразата, защото то се разпространява много лесно, включително и с пакетирани продукти, храни, свинско месо. Има такъв случай регистриран, преди 2 седмици го обявиха по медиите, на едно от летищата в Обединеното кралство е установено в храна, пакетирана, дошла от трети страни. Тоест, този процес на превенция на разпространение на заразата зависи от всеки човек по веригата, който ходи в гората, който консумира такива храни, хвърля отпадъци на обозначените за това места и пътува в съседните страни.
Водещ: Вие не виждате пропуски? Извън това не виждате пропуски?
Десислава Танева: Аз в битието си на министър втори мандат, за това кратко време анализ за това кой как в предходните 365 дни е изпълнил всички тези 18 мерки не съм физическата възможност да направя този разбор. Това в настоящата криза и да го кажа, би изглеждало как да ви кажа, просто неоткровено спрямо хората. В момента сме в пика на кризата, а моето време в интерес на истината е изключително и само ангажирано с това предвид обстановката, необходимостта от координация, от много служби, от които зависи процесът, от пропуски, които в хода на кризата трябва да се решават. И времето за разбор, със сигурност необходимо, в настоящия пик на кризата е несериозно да кажа: „Това направих като краен разбор.“ Има мерки, приети са, прилагани са, но както каза един от експертите, които дойде, в края на тяхното посещение при мен – аз имах разговор в началото и края – важно е съзнанието: „Където ходихме по места и разговаряхме с хората, не усетихме самосъзнанието за това, че самите ние като навици по отношение на превенцията осъзнато трябва да изпълняваме други неща.“
Водещ: Сигурно обаче и това е роля на държавата: да работи, да работи, да работи върху това.
Десислава Танева: Безспорно. И обучения.
Водещ: И знаете ли защо, аз питам не от някаква кръвожадност има ли пропуснати мерки, трябва ли хора да подават оставки, проблемът е, че накрая ще дойде сметката, и когато дойде сметката, ще бъде тежко за всички.
Десислава Танева: Ама тя идва.
Водещ: Тя идва.
Десислава Танева: Тя идва, и тя е в процес на уточнение.
Водещ: Може ли да се предложи колко бихме загубили ние, ако продължи тази чума?
Десислава Танева: Зависи. Аз мога да кажа какви преки щети би имало и какви има до момента – това са умъртвените до момента животни, заразените в три свинекомплекса, убитите домашни свине в тип „лично стопанство“ са към 500 броя. Аз пак казвам, там свинете са изключително малко, но на практика са най-рисковият фактор за разпространение на заразата. И пред нас не трябва да стои темата вече изобщо за това предвид разпространението на заразата. Но мерките са тези, които трябва да се прилагат според европейското законодателство. Затова те ще бъдат рефинансирани от Европейската комисия. Те бяха потвърдени като най-подходящи мерки и при идването на тези експерти, така че ресурсът държавата го е осигурила. Този разход ще бъде съфинансиран.
Водещ: Този разход ще бъде покрит, съфинансиран всъщност?
Десислава Танева: Между 75 до 100% според вида разход. В предходния мандат, в който бях министър, там се справихме, аз влязох в мандат тогава в пика на синия език – цялата страна беше в син език – това много добре си го спомням. Година по-късно ни застигна заразния нодуларен дерматит долу от юг. Ние сме крайна граница. Българските ветеринарни власти се справиха чудесно и създадоха пътната карта за борба с тази болест.
Водещ: Обаче казват, че криза като тази сега, досега не сме преживявали, поне в най-новата си история.
Десислава Танева: За свиневъдството.
Водещ: Да, в този сектор. Да.
Десислава Танева: И знаете ли защо, защото за всяка от другите болести, по които бяхме връхлетени, дори в моя предишен мандат бяха две, аз казах, има създадена ваксина, има лечение – тук няма нито създадена все още ваксина още от науката, науката в целия свят работи за това, няма лечение. Тук единственият начин е умъртвяването.
Водещ: Превенцията.
Десислава Танева: Само превенцията.
Водещ: А преди това превенцията.
Десислава Танева: От всички държави, които прилагат такива преванционни мерки след навлизането в Европа, прилага всяка държава. пак казвам, ние сме 12-та държава, в която влезе. И ние сме от държавите с най-нисък интензитет на огнищата, с най-малко огнища, изключая Чехия разбира се, и с все още най-малко пострадали стопанства.
Водещ: То е въпрос и на територия, и на много неща. Освен това, вие сама казахте юли и август е пикът, дано наистина да се свие разпространението на болестта и да не се…
Десислава Танева: Да, юли и август. Да, повярвайте ми, ние ще вземем още идната седмица по-рестриктивни мерки относно векторите на разпространението на болестта.
Водещ: Какво означава по-рестриктивни мерки? Какво още?
Десислава Танева: Личните стопанства без биосигурност около зоните и около свинекомплексите с биосигурност.
Водещ: Тоест, какво разширявате все едно санитарните зони или какво?
Десислава Танева: Да, ще поговорим с хората. Те няма как да регистрират тези стопанства.
Водещ: Какво ще поговорите с тях – да си убият животните, така ли?
Десислава Танева: Точно така, да.
Водещ: А какво ще им предложите насреща? Обезщетения?
Десислава Танева: Те са носители на заразата. На практика нерегламентирано се отглеждат тези животни. Чехия се е справила за това, че на територията на цялата страна освен диви свине, които са регистрирани случаи, е унищожила личните свине веднага, за да не влезе в промишленото свиневъдство.
Водещ: Разбрах, обаче примерно в райони като Добрич, където Слава Богу, все още не е разпространена болестта, разбирам, че собственици на големи свинекомплекси обикалят близките села и предлагат средства на частните стопани, за да не се разпространи.
Десислава Танева: Да, и някои частни стопани, самите свиневъди ми казаха, тъй като някой от тях това са го направили много по-рано като превенция, 5-6 месеца по-късно пак стопанствата имат домашни свине без необходимите мерки за биосигурност.
Водещ: За съжаление, много бързо ни изтече време, но много важен въпрос, от който струва ми се мнозина се притесняват – това загробване на животните, ето, от Бръшлен имахме пример – те копаят там някакви хора решили, ама кой е решил не е ясно, някакъв трап да ги заровят, а пък хората недоволстваха.
Десислава Танева: Не, няма такова нещо. Не трябва да се правят спекулации. Когато има неинформираност, възникват спекулации. Има изключително ясно регламентиран ред как да се загробват животните.
Водещ: Тогава защо промениха мястото?
Десислава Танева: Заради несъгласуване с една от службите.
Водещ: Ето за това говоря.
Десислава Танева: Ами да, аз също за това говоря, че никой не избира мястото, защото това му е най-удобното и най-близкото. Има ред за съгласуване за определяне на площадката. Тя е съгласувана с всички служби, определена от комисия. Има наредба за това. Мястото, което е определено, е съгласувано от всички служби за контрол на незамърсяване на околната среда. Няма опасност за това. Това го гарантирам. Освен това, допълнително искам да кажа, че и самото загробване е по специална процедура по повод на вземане на мерки да не контаминира околната среда.
Водещ: Риск за почвата, риск за водата.
Десислава Танева: Изключени са всички рискове, започвайки от начина на определяне на тази площадка.
Водещ: Ако вирусът е толкова устойчив, ако толкова жизнеспособен и т.н., защо да сме сигурни, че това е безопасно?
Десислава Танева: Защото науката, която е открила вируса, начина на разпространение, на живота му в определена среда и казала и средата, в която той умира. Защото ако ние с вас двете знаехме повече от учените, щяхме двете да сме открили ваксината срещу АЧС, но не сме, не я е открила и цялата наука. Затова има наука, и тя е безусловна. Има изследвания и в друга посока.
Водещ: Нали не се сърдим на хората, които искат гаранции? Нали не се сърдим на хората, които казват: това са десетки хиляди трупове заразени.
Десислава Танева: Не. Точно това обяснявам, че неинформираността води до тези слухове. И пак обяснявам – всяка площадка за загробване на умъртвени по хуманен начин животни се извършва от комисия, по наредба действаща със съгласуването на всички служби, чиято роля е опазването на околната среда: РИСВ, „Басейнова дирекция“. Няма на нито едно място, което е извън тази съгласуваност, да бъдат загробени умъртвени животни.
Водещ: Разбрах ви.
Десислава Танева: Още нещо искам да кажа – това е най-безопасният начин за справяне с умъртвени вече животни.
Водещ: Не изгарянето?
Десислава Танева: Изгарянето като възможност и време няма как да се случи при този обем. Изгарянето на място може да служи само при случаи на единична открита такава дива свиня, както например е било в Чехия. Но при всички страни, където огнищата са значително повече, аз мога да ви дам конкретни примери: за Естония 27, за Латвия – 64…
Водещ: Нямаме време за съжаление за тях.
Десислава Танева: … Литва са много повече от нас. При тях методът на този обем е бил същият. Разбира се, по съответния ред за опазване на околната среда.
Водещ: Разбрах ви. За съжаление трябва да сложим точката тук. Нямаме и секунда повече. Желая ви успех в преодоляването на тази истинска криза.
Десислава Танева: Съжалявам за непопулярните мерки, трябва да ги обясним добре. Ние нямаме никаква друга алтернатива, освен да се справим с тази криза и да запазим доколко е възможно с най-малко щети един много добър отрасъл за България.
Водещ: Макар че ще трябва време за възстановяване.
Десислава Танева: Загубата е икономическа. Риск за здравето на хората по повод консумацията на свинско месо няма. Това също трябва да е ясно.
Водещ: Загубата е икономическа, и социална, не екологична обаче, гарантирате вие. Дано да е така.
Десислава Танева: Категорично. Аз вече обясних. Тук беше комисар на място, експерт от Еврокомисията, на място горе, в района при процедура на регистриране на две огнища при промишлен комплекс и започна загробване.
Водещ: Нямаме повече време наистина. Добре. Благодаря ви много.

Сподели в: