Върни се горе

Инициативи като „Дефиле на младото вино“ помагат за популяризирането на качествените родни вина. Това заяви заместник-министърът на земеделието доц. Крум Неделков при откриването на 14-ото издание на събитието. Той допълни още, че те дават възможност на земеделските производители да представят продукцията си, която е на гарантирано високо ниво.

Форумът се организира от Съвета по туризъм - Пловдив и Община Пловдив, с подкрепата на Министерството на земеделието.

Винопроизводителите в България в момента са 359, като през последните три години се отчита тенденция на нарастване. За сравнение през 2021 г. те са били 336, а година по-рано 311. Площите с лозови насаждения са 60 023 ха. Износът на български вина също е постоянен и  е с положителен тренд на покачване. Експортът на родно вино е към 57 държави в света, като през последната година той възлиза на 47 млн. литра вино. Основно износът е насочен към страни от Западна и Централна Европа.

Доц. Неделков припомни, че в страната и в ЕС са регистрирани два района със Защитено географско указание и те са „Дунавска равнина“ и „Тракийска низина“. Има регистрирани и 52 вина със Защитено наименование за произход.  По думите му това допринася за развитието на целия сектор. Той посочи, че през последните години в тези райони са изградени множество малки, средни и големи винарни тип „шато“, което има силно положително влияние за напредъка на отрасъла на местно и национално ниво.

В заключение аграрният заместник-министър пожела успех на събитието и препоръча на посетителите да се насладят на качествените български продукти, като с удоволствие и мярка да дегустират отличните родни вина.

Сподели в: