Върни се горе

Държавните горски територии, които са обхванати от пожара в землищата на селата  Левски и Елшица в Пазарджишка област, са засегнати безвъзвратно. Най-вероятно масивите ще бъдат изсечени и залесени отново. Това заяви заместник-министърът на земеделието инж. Валентин Чамбов при посещението си на мястото в района. Той подчерта, че държавата е на терен и всички служби работят по овладяване на огъня.  В момента огънят е обхванал площи с черен бор, но не цялата гора е унищожена.

„Фронтът на пожара е много голям, но са направени просеки, които са го ограничили“, информира заместник-министърът. Той уточни, че е рано да се правят точни изчисления, но по първоначална информация са засегнати повече от 3 000 дка. Щетите ще бъдат оценени след пълното овладяване на огъня. Инж. Чамбов съобщи, че дивечовъдното стопанство е спасено в района и няма опасност за животните.

Повече от 100 горски служители от регионалните дирекции по горите Пазарджик, Пловдив и София, четири екипа на Изпълнителната агенция по горите, както и държавните горски стопанства Белово, Панагюрище, Алабак, Батак, Пловдив, Асеновград и други участват в гасенето на пожара. На място има координационен щаб, който организира действията, в него участват представители на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“, Южноцентрално държавно предприятие и Изпълнителна агенция по горите.

Сподели в: