Върни се горе

„Налице е трайна тенденция за ръст в производството на „Горнооряховски суджук“, което спомага и за осигуряване на повече работни места и за запазване на вековните кулинарни и културни традиции. За последните три години произведените количества от продукта са нараснали с 48% и са достигнали 115 319 кг.“ Това съобщи заместник-министърът на земеделието, храните и горите  д-р Янко Иванов по време на Празника на Горнооряховския суджук в града.

Той посочи, че  МЗм винаги се е стремяло да подкрепя усилията на българските производители да съхранят и възродят производството на автентични родни продукти по традиционни рецепти.

Заместник-министърът припомни, че „Горнооряховският суджук“ е първият български продукт с регистрирано географско означение. Наименованието му беше вписано като защитено географско указание в европейския Регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания с Регламент на Европейската комисия от края на 2011 г. Защитеното наименование беше регистрирано от Сдружение „Раховец-2007”, a в края на 2015 г. още един производител получи правото да произвежда този продукт.

В заключение д-р Янко Иванов каза, че от своя страна Министерство на земеделието, храните и горите ще продължи да подкрепя усилията на производителите за популяризиране на „Горнооряховски суджук“ и гарантиране на високото му качество.

На събитието присъстваха народните представители Станислава Стоянова и Клавдия Ганчева, областният управител Любомира Попова, както и инж. Добромир Добрев, кмет на гр. Горна Оряховица.

Сподели в: