Върни се горе

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов участва в създаването на Областен координационен щаб за превенция и недопускане на африканската чума по свинете в Добрич.


“Имаме много добра координация с МВР и граничните власти. Лично посетихме ГКПП „Кардам“, за да се уверим, че се прилагат необходимите мерки за дезинфекция и контрол”, заяви министър Порожанов. Той подчерта, че е много важен контролът по границата и на самите ГКПП. Изискването е да не се внася от Румъния свинско месо и хранителни продукти, съдържащи такова месо в личния багаж на пътниците.


Проверяват се багажи и коли, при установено наличие на забранени продукти, те се изземват, поставят се във фризери и след това се унищожават. "Към момента на ГКПП "Кардам" се извършва машинно дезинфекциране, до дни ще бъде възстановена и ямата там", каза Румен Порожанов. Осъществява се абсолютен контрол на движението на животни и не се допуска превозването им без документи.


Около 450 000 са свинете в страната, а близо 350 000 от тях се отглеждат в Силистренска и Добричка области. Индустриалните ферми имат много добра биосигурност, но не може да се каже същото за т.нар. задни дворове - домашно гледаните животни, обясни Порожанов.


По време на пресконференцията изпълнителният директор на БАБХ Дамян Илиев обясни, че  болестта е изключително заразна и се разпространява  много бързо. Правят се препоръки към стопаните в 10-километровите зони около големите ферми да усвоят животните за домашно ползване. По-думите му най- ефективните мерки в превенцията са контролът върху вносът на храни и намаляване на популацията на дивите свине. На брифинга присъстваха още директорът на Главна дирекция „Гранична полиция“ гл. комисар Светлан Кичиков, директорът на Агенцията по горите Григор Гогов и гл. секретар на МВР - гл. комисар Младен Маринов.


По-рано през деня в Силистра, министър Порожанов се срещна със свиневъди и представители на Асоциацията на индустриалните свиневъди в България. “Уверявам Ви, че ще вземем всички необходими мерки срещу африканската чума по свинете”, подчерта министър Порожанов.  Той запозна фермерите с мерките предприети от държавата и създаването на областния координационен щаб в Силистра. Фермерите също подчертаха, че най-ефективна мярка би било намаляване на популацията на дивите свине и засилване на контрола по границата. По отношение на оградата по думите им бодливата тел е по-добро решение от електропастир и действително би могла да ограничи преминаването на дивите животни.


Министър Порожанов обяви, и че са започнали първите плащания по помощта „де минимис“ за засегнатите с ограничения 7 общини от Ямболска и Бургаска области заради чумата по дребните преживни животни.  По сметките на 170 земеделски производители са наредени над 1 млн. лв. като ставката е 55 лв. на овца или коза.

 

Сподели в: