Върни се горе

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев участва в 16-та световна среща на върха на земеделските министри  в Берлин, която се проведе в рамките на Глобалния форум по храни и земеделие GFFA 2024. В срещата участват 70 министри на земеделието от цял свят. В дискусията взе участие и заместник-министърът на земеделието и храните Деян Стратев.

Тази година темата на форума е   "Хранителни системи на бъдещето: Заедно за един свят без глад". Земеделските министри обсъдиха  надеждното и разнообразно снабдяване с храни по целия свят на фона на настоящите кризи и предизвикателства, включително климатичните промени, военните конфликти, търговските ограничения, инфлацията и нестабилността на пазара и отражението на тези фактори върху глобалните вериги на доставки на храни.

В рамките на посещението в Берлин министър Вътев се срещна и със заместник- министър председателя и министър на земеделието и хранителната индустрия на Молдова Владимир Боля. Двамата министри обсъдиха възможностите за сътрудничество и обмен на научни знания в областта на животновъдството. В срещата участваха и заместник-министрите на земеделието и храните Таня Георгиева и доц. Деян Стратев.

Министър Вътев изтъкна научните постижения на институтите на Селскостопанската академия и българските аграрни университети. Министър Боля представи визията за развитие на млечното и месодайното овцевъдство и говедовъдство. Той посочи, че селското стопанство трябва да се развива като конкурентоспособен и устойчив сектор. Двамата министри се договориха делегация от Молдова да посети България в най-скоро време, за да се запознае с възможностите на българските научни звена и постиженията в областта на месодайното и млечното животновъдство.

Сподели в: