Върни се горе

Няма да отстъпим от искането си в търговските вериги да присъства българско местно производство. Това обяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева на брифинг в Министерски съвет по повод искането на Министерството на земеделието, храните в търговските обекти да се предлагат повече български стоки от местни (регионални производители). Тя бе категорична, че ще бъде въведено такова задължение въпреки отказа на веригите . „Няма абсолютно никакво вмешателство в досегашните им канали на доставки, логистика и разпространение. Това е минималното, което сме длъжни да направим като държава, за да съхраним поминака на народа ни“, категорична бе министър Танева. Тя припомни, че МЗм води от доста дълго време опит за диалог с веригите по темата, но без резултат.

 

Десислава Танева припомни и някои от мерките, които държавата предприе в подкрепа на земеделските производители. „Осигурихме 30 млн. лв., от които 5 млн. лв. само за оранжерийно производство. По този начин ще подкрепим търговците в различни области на страната, които ще осъществят прекия достъп на потребителите до произведените в оранжериите пресни краставици, домати и пипер“, допълни още тя. Със средствата ще се компенсират част от разходите на търговските обекти за транспорт, логистика и реализация на свежи български зеленчуци, оранжерийно производство в търговската мрежа. Земеделският министър благодари на всички над 160 местни търговци в страната, които имат повече от два обекта в съответната област, и са проявили загриженост, интерес и отговорност към българското производство.

Десислава Танева обясни, че останалите 25 млн. лв. ще бъдат дадени на земеделските производители под формата на нисколихвени заеми с обезпечение само на обвързаната подкрепа, която вече е за следващата година в размер на 75 %. Бенефициентите на тази подкрепа са производителите на плодове и зеленчуци. Тя припомни, че е взето решение и за удължаване срока на договорите по инвестиционната помощ в сектор „Растениевъдство“ и „Животновъдство“, която беше пусната миналата година. С удължаването на срока й, бенефициентите ще могат да изпълнят инвестиции в растениевъдството за хладилници, а в животновъдството за мобилни мандри и кланични пунктове“, каза още тя.

 

Министър Танева допълни, че са взети всички необходими мерки до пазара да стигне българско прясно месо за Великденската трапеза на потребителите. По думите й, има достатъчно българско производство на агнешко месо, което да задоволи националното потребление. Тя съобщи още, че овцевъди ще могат да колят животните си във фермите и клиентите да имат достъп до тях. „Това е възможно за всички стопани, които имат съответните условия и тази дейност ще става по разписани указания от Българската агенция по безопасност на храните,  в присъствие на официален ветеринарен лекар“, допълни още тя. МЗм ще предостави на МВР списъци с фермите, които имат право да колят, за да могат клиентите да стигнат до тях безпрепятствено и да се снабдят с българско прясно агнешко месо. Десислава Танева благодари и на 64-те опериращи кланици в страната, на които държавата предостави подкрепа в размер на 7 лв. на агне, за да достигнат до българския производител на агнешко месо.

Министър Танева призова земеделските производители да бъдат активни в комуникацията си с Бюрата по труда по области и да заявят навреме необходимия персонал, който ще им е нужен за прибиране на реколтата. „Започваме с розобера следващия месец, и това ще ни е първото изпитание“, допълни още тя.

От своя страната министърът на труда и социалната политика Деница Сачева съобщи, че в момента всички земеделски производители могат да заявят свободни работни места. Тя поясни, че по места Бюрата по труда приоритетно ще насочват в следващите седмици безработни лица, които имат желание да работят в селското стопанство и ще ги информират за тази възможност. „Всички, които се включат в периода на извънредното положение и в рамките на 90 дни в цялата година, могат да получават едновременно, както своите обезщетения за безработица, така и възнаграждения за труда си в селското стопанство“, допълни още Сачева.

 

Сподели в: