Върни се горе

Подпомагането в размер на 600 000 лв. за предприятие вече е факт

"Породистите, расови коне са предпоставка за високи спортни постижения. Трябва да ги съхраним, както и целия генофонд на България". Това заяви министър Иванов по време на тридневните състезания по всестранна езда, която се провежда в гората край „Кабиюк“, чиито организатори са спортен клуб „Кабиюк“ - Шумен и Българската федерация по конен спорт. Проведените надпревари са за държавно първенство в дисциплината с категория 2 звезди и "Купа България", като се състояха и съпътстващи турнири в клас Н за 4-годишни коне и аматьори и за 5-годишни коне.

Министър Иванов пожела успех на участниците и ги призова да пазят традициите живи. Той поздрави и победителката в "Купа България"  Летисия Димитрова  от спортен клуб „Кабиюк“ - Шумен с кон КЕШ от "Кабиюк" ДП.

Аграрният министър заяви, че трябва да възстановим предприятията с национално и символно значение за България като „Кабиюк“.  „В това държавно предприятие се съхранява генната банка, която е много необходима за бъдещето на българското животновъдство“, категоричен бе той. Министър Иванов отново потвърди ангажиментът на Министерство на земеделието да работи в посока възстановяване на предприятието и излизането му на печалба в бъдеще. В тази връзка аграрният министър съобщи, още, че предвиденото подпомагане в размер на 600 000 лв. за „Кабиюк“ ЕАД вече е факт. Той напомни, че средствата са отпуснати за обезпечаване на част от разходите на предприятието съгласно сключен договор с Министерство на земеделието за поддържане на автохтонни и други ценни породи от Националния генофонд по животновъдство и съхраняването им като национално богатство.

Сподели в: