Върни се горе

На 3-ти и 4-ти октомври 2022 г. ще се проведе изложение на продукти, произведени на териториите на местните инициативни групи (МИГ) от цялата страна, прилагащи подхода „Водено от общностите местно развитие през програмния период 2014-2020 г.“ (ВОМР) в Ямбол. Събитието се организира от Министерството на земеделието в сътрудничество с общината. Изложбената част ще бъде отворена за посетители от 10:00 до 20:00 часа и ще бъде разположена в центъра на град Ямбол, на площад „Освобождение“.

На форума посетителите ще могат да вкусят и да си закупят деликатеси като: кашкавал с чубрица, кашкавал с маслини, традиционни български млечни продукти – овче, краве и биволско сирене, кашкавали, кисело мляко, таханови изделия от сусам, лешник, фъстък, орех, бадем, тиква и други, мед и пчелни продукти, месни колбаси. Гостите ще могат да се насладят още на ръчно изработени български бонбони, пресни плодове и зеленчуци, биовина, натурални сокове и други. Всеки ще може да открие и ръчно изработени занаятчийски стоки, като бижута, както и разнообразие от козметични продукти – лавандулови и розови продукти.

Освен това са подготвени и кулинарни демонстрационни кътове, където посетителите ще се запознаят с методите на приготвяне и съставките на някои храни и различни ястия.

В рамките на изложбата ще се проведат и две дискусии посветени на местните храни, които ще се състоят в зала „Безистена“ в Ямбол.  Първата дискусия ще започне в 10:30 часа, на 3 октомври 2022 г., и ще бъде насочена към производството на местни храни  от териториите на МИГ – традиции и обичаи. Втората среща, ще започне в 14:00 часа, и ще бъде на тема - промотирането на местни храни и начините за регистриране на месни марки.

Събитието ще бъде открито от заместник-министъра на земеделието и ръководител на Управляващия орган на Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. Георги Събев и кмета на Община Ямбол Валентин Ревански. В изложението се очаква да вземат участие над 100 представители от цялата страна на Местни инициативни групи и производители на местни храни от техните територии. 

Сподели в: