Върни се горе

България има традициите, ресурсите и потенциала да достигне високопроизводителен и устойчив аграрен сектор. Той има потенциал да осигурява заетост, която предотвратява обезлюдяването на селските райони, гарантира добри доходи на фермерите, произвеждат  качествена продукция и има минимално негативно отражение върху околната среда. Тази позиция заявиха заместник-министрите на земеделието Иван Христанов и Момчил Неков при откриването на специализираното изложение по градинарство - Green tech в Амстердам. Форумът се провежда в периода 14-16 юни, като основен фокус е представянето на новостите в градинарството. 

В рамките са събитието бяха проведени работни срещи с трите структуроопределящи организации в областта на оранжерийното производство в Нидерландия. Аграрният сектор бе посочен като един от приоритетите за сътрудничество между България и Кралство Нидерландия. По време на разговорите бе заявени желание и воля за задълбочаване на партньорството, като бе коментирано, че съществува неизползван потенциал, който може да бъде разгърнат.

В рамките на изложението Green tech, българската делегация ще участва в семинар на тема „Интелигентни решения за високите цени на енергията в градинарството” и ще посети оранжерии, произвеждащи зеленчуци постигайки висока енергийна ефективност. Предвидена е и визита в университета във Вагенинген, където ще бъдат представени  новости в изследванията на качеството на храните, екофенотипиране на растенията и др.

Основна цел на посещението на екипа от министерството е да се запознае с опита на Нидерландия в областта на оранжерийната продукция в контекста на нискоенергиино  и ефективно производство и да представи познанията на България в тази област.

Сподели в: