Върни се горе

 

 

Министерски съвет отпусна 14 млн. 490 хил. лв. по бюджета на Министерство на земеделието и храните за справяне с последствията от болестта Заразен нодуларен дерматит, която влезе в България и чието първо огнище бе установено на 13 април. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева пред журналисти в Министерски съвет след заседание на правителството. „Предоставените средства ще ни позволят да предприемем всички мерки за ограничаване на вирусни носители. Ще се извърши пръскане срещу известните към момента девет вектора от  насекоми и кръвосмучещи животни, които са потенциални носители на болестта и ще се закупят препарати, с които да се  напръска в районите около фермите“, обясни Танева. По думите й, на всички животновъди и фермери са раздадени материали по отношение на най-строгите мерки, които трябва да предприемат, за да осигурят дезинфекции в стопанствата. „В областите, където са установени огнища на болестта се извършва пръскане още от петък“, поясни още министърът.

 

 

Десислава Танева информира, че към момента на територията на страната има установени 13 огнища  на заболяването в областите Хасково и Стара Загора, като има съмнение за още едно в област Стара Загора. „От есента на миналата година Българската агенция за безопасност на храните провежда засилена мониторингова програма върху фермите в Южна България. Благодарение на нея бе открито заболяването“, категорична бе Танева. Тя заяви, че в Турция и Гърция това заболяване е от няколко години. В Турция има регистрирани близо  900 огнища, а в Гърция над 117. „Най-близкото до България огнище  е на 4 километра южно от ГКПП Кулата и ние очаквахме това заболяване още през есента“, допълни Танева.

 

Министърът на земеделието и храните припомни, че още в понеделник България е поискала от Европейската комисия 350 000 дози ваксини за всички едри преживни животни на територията на Южна България. „До  средата на следващата седмица очакваме да пристигнат първите 150 000 дози. Вчера бяха осигурени 200 000 лв., които ще  бъдат платени като обезщетение за убитите животни на фермерите, в чиито стада е открито заболяването. Овладяване на болестта е възможно само ако всички лица, които са част от процеса по отглеждане на животните и контрола, спазват и стриктно изпълняват издадените заповеди“,  обясни Танева.

 

 

Съгласно европейското законодателство, към ваксинация се преминава след като се констатира заболяване на територията на страната и ЕК одобри Нотификация за прилагане на ваксината. Според националната специфика на даден вид производство, следва да се прецени как икономическите загуби за фермерите да бъдат по-малко, коментира още министърът и уточни, че ваксинацията ще доведе до тригодишно ограничение за продуктите, произвеждани от ваксинираните животни.

 

Министър Танева съобщи още, че фермерите, чиито стада са унищожени, но са кандидатствали по различни мерки за подкрепа по Програмата за развитие на селските райони или директни плащания ще получат съответните плащания. „Заболяването не е опасно за хората, но фермерът, който гледа животното, може да стане преносител. Поради тази причина фермерите трябва да ограничат достъпа на всякакви лица до животните. Тези, които имат достъп, трябва да са със защитно облекло“, каза още Танева.

 

„Това заболяване е ново за нас и затова ние фермерите сме доволни, че ще бъдем подпомогнати и ще ни бъдат дадени указания“, заяви фермерът Григор Нушев. Той благодари на премиера Бойко Борисов и на земеделския министър Десислава Танева за бързо предприетите мерки.

 

 

Сподели в: