Върни се горе


До края на годината ще бъде отворен втори прием по мярка 4.1. „Инвестиции в земеделските стопанства“, както и първи прием по мярка 4.2. „Инвестиции в маркетинг/производство на земеделска продукция“ след официалното одобрение на Програмата за развитие на селските райони от страна на Европейската комисия. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев на семинар организиран от Българска асоциация Биопродукти. Той припомни, че преди официалното одобрение, което се очаква през юли тази година, ще бъде отворена и мярка 6.1. „Млад фермер“.

 

„Биопроизводството е приоритет на Министерството и това се доказва, както със схемите по директните плащания, така и чрез мерките по ПРСР 2014-2020 г. и предимствата, които получава сектора при кандидатстване“, увери присъстващите заместник-министър Грудев. Той посочи, че проектите в биоземеделието ще получат допълнително съфинасиране от 15%. Тези проекти ще имат и допълнителни точки при класирането им. По време на срещата бяха обсъдени и възможностите за удължаване на срока за кампанията по директните плащания. Заместник-министър Васил Грудев припомни, че се очаква официалното оповестяване на решението на Европейската Комисия относно възможността за удължаване на срока за подаване на заявления до 15 юни 2015 година. Дали решението ще бъде приложено в България обаче ще зависи от становището на отделните браншови организации, като Министерството ще инициира допитване сред тях.

 

По-рано днес заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев участва и в церемонията по откриването на завод за преработка на зеленчуци в с. Долна Диканя, на която присъства министър-председателят Бойко Борисов и изпълнителният директор на Държавен фонд "Земеделие" Румен Порожанов. Обектът е изграден по мярка 123 от Програмата за развитие на селските райони 2007 – 2013 година. Инвестицията е размер на 8 млн. лв., като 4 млн. лв. са осигурени по ПРСР.


Сподели в: