Върни се горе

 

България е одобрена за износ на мляко и млечни продукти за Китай и до средата на 2016 година, българските млекопреработватели ще могат да започнат износ на продукцията си. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева на пресконференция в сградата на Българската агенция по безопасност на храните. „През октомври имаше инспекция на нашите преработватели след посещението на правителствената ни делегация в Китай, водена от премира Борисов. Предстои техническо одобряване на сертификата между страните и износът ще стане възможен в момента, в който се одобри вида на този сертификат, с който Българската агенция по безопасност на храните гарантира качеството на млякото“, добави Десислава Танева. Тя припомни, че от юни миналата година функционира Центърът за сътрудничество в земеделието между Китай и 16-те държави от Централна и Източна Европа, на който България е домакин. През 2015 г. бе открит й павилион с български продукти в безмитната търговска зона на Китай.

 

 

„Министерство на земеделието и храните и Българска агенция по безопасност на храните изготвиха план за укрепване на схемата за тестване на качеството на суровото краве мляко. Благодарение на изготвения план няма да бъде спрян достъпа на българското мляко и млечни продукти на европейския пазар и нито една мандра в страната няма да бъде затворена заради неотговарящо мляко. Всеки млекопроизводител ще може да отговори на съответните изисквания и ще може да преработва мляко“, заяви министър Танева. Тя посочи, че планът е приет в края на миналата годината и вече се реализира чрез БАБХ. Изпълнителния директор на БАБХ д-р Дамян Илиев подчерта, че планът за тестване на качеството на суровото краве мляко отговаря и на изискванията на внос на мляко и млечни продукти на Китай.

 

 

Министър Танева обяви, че заплатите на инспекторите в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще бъдат увеличени с до 15%. Увеличението ще засегне само служителите на Агенцията, които работят на „терен“ във фермите и в хранителните обекти. Ще се повиши и броят на инспекторите проверяващи на място. Министърът на земеделието съобщи, че два пъти повече препрати за растителна защита са пуснати на пазара през миналата година. „Ускорихме процедурите по одобрение, за да може пазарът да бъде по-отворен за тези, които искат да оперират на него и да се постигнат по-конкурентни цени на препаратите, за да намалеят опитите за нелегален внос“, поясни тя.

 

 

Д-р Илиев подчерта, че 80% от препоръките в одитния доклад на Сметната палата, засягащ дейността на БАБХ за периода 2010 г.- 30 юни 2014 г., вече са изпълнени. „Имахме проект на този доклад и започнахме работа по отстраняването на бележките още преди неговия окончателен вариант“, коментира Илиев. Той отбеляза, че проверките на обектите се извършват от минимум двама инспектори на ротационен принцип и поясни, че никога не е бил един инспекторът отговарящ за проверките на ГМО- храни в страната.

 

 

Изпълнителният директор на Агенцията съобщи, че през 2015 година са извършени над 180 хиляди проверки за безопасност на храните в страната. Направени са тематични проверки в цялата страна по Коледа, по зимните курорти, по Гергьовден, на зеленчуци, сладкарски изделия. Близо 14 хиляди са издадените предписания и 2 496 са съставените Актове. Бракувани са близо 100 тона храни. „Проверките за безопасност по храните, които бяха извършени през изминалата година дадоха своите резултати за дисциплиниране на бизнеса“, убеден е изпълнителният директор на БАБХ.

Сподели в: