Върни се горе

Водеща: От хляба по-голям няма, като казваме хляб, се сещаме за земеделие.
Водещ: Аз пък мога да кажа сей, земеделецо, сега му е времето. Със сигурност не е приключила, есенната сеитба, нещо много важно за следващата година. Плановете какви са обаче на управляващите за това какво ще се случва в сектора земеделие.
Водеща: Което е в много кризисна ситуация в момента. Десислава Танева, новият министър на земеделието, е при нас. Добро утро.
Десислава Танева: Добро утро на вас и на всички зрители на сутрешния блок.
Водещ: На мен ми се иска да запознаем нашите зрители с вашата биография, защото тя е много впечатляваща. Не за друго, а защото изглеждате много успяла дама. И ако трябва да сме конкретни, на 23 години започвате да работите като управител в мелничен комплекс Сливен, на 25 ставате изпълнителен директор на „Мелинвест холдинг“, който има много дъщерни дружества, ставате бизнес дама на година 1998-а, вероятно това се случва на 26 години. И така ставате първата жена, председател на Общински съвет в Сливен, 2009 г. ставате депутат и така ви предлагат да станете министър на земеделието. Скандално обаче се получи тогава, защото ви обвиниха в конфликт на интереси. Вие се обидихте, написахте едно писмо до Бойко Борисов и се оттеглихте. Защо?
Десислава Танева: Да, вие съвсем разширено представихте моята автобиография. Изобщо не бих казала, че впечатляваща. Зад всичко, което представихте, стои само една дума в моите очи и в моето съзнание, това е работата. Бях сигурна, че ще се върнем на темата от 2009 г. Аз представлява ПП ГЕРБ, част съм от тази партия и за мен всяко едно решение в личен план минава първо през призмата на политическата отговорност, която нося. В 2009 г., което цитирахте, между другото за сектора е публична тайна процесите, които станаха тогава. Излязоха в определени медии атаки, по никакъв начин, вие знаете с какъв огромен кредит на доверие стартира в 2009 г. кабинетът „Борисов“, счетох, че е много по-уместно да предпазя целия екип управленски от атаки поради една или друга причина.
Водещ: Вие тогава декларирахте, че нямате конфликт на интереси.
Десислава Танева: Категорично.
Водещ: Предполагаем конфликт на интереси звучи като…
Десислава Танева: Има си закон, в който ако вземаш решение и ако си в хипотезата на съответните срокове за потенциален конфликт на интереси, има си ред, включително и като народен представител няма никаква разлика, когато го заявяваш.
Водещ: Но вие станахте председател на комисията тогава.
Десислава Танева: Да, разбира се.
Водеща: Пак поехте нелош пост между другото, но тук правят впечатление в тази биография. Първо много млада ставате изпълнителен директор, на много сериозно дружество, което управлява много компании. Как на 25 години човек става толкова сериозен бизнесмен?
Десислава Танева: Това дружество се разви в годините. Когато аз започнах работа, аз започнах работа като счетоводител в отдела по счетоводство на едно производствено предприятие в град Сливен. Оттам насетне…
Водеща: И за една година ставате изпълнителен директор.
Десислава Танева: То беше само на предприятието. Оттам насетне компанията се разшири, така че …
Водеща: Без никаква подкрепа?
Десислава Танева: На работата ми.
Водеща: Всичко е в…
Десислава Танева: Естествено. И вижте какво, наистина в провинцията, както знаете, всички млади хора предпочитат да остават в София, аз се върнах в Сливен и в интерес на истината не само за това предприятие, за което и друго предприятие, когато младите хора, завършили, образовали се в университетите, се върнат, има шанс за развитие и има много по-добри рекорди от моята биография.
Водещ: Със сигурност липсата на кадри ще е осезаема и в бъдеще, вие сега обаче като министър, втори опит успешен, така можем да кажем, сега ще има ли конфликт на интереси или вече станахте министър по-скоро
Десислава Танева: Дали ще е успешен, ще кажем в края на мандата, когато и да е той. Или на моя като министър.
Водещ: Втори опит да станете министър успешен, дали ще е успешен мандатът, ще видим накрая.
Десислава Танева: Аз не съм правила опит, г-н Хекимян, в никакъв случай, аз съм поела политическата отговорност такава, каквато ми е възложена.
Водещ: Сега има ли конфликт на интереси ми е интересно.
Десислава Танева: Мислите ли, че темата земеделие се свързва основно с хипотетични мои интереси, това е несериозно.
Водеща: Излязохте ли от всички ръководства, на всички фирми, от целия този бизнес, за който говорим, той е много сериозен този бизнес.
Десислава Танева: Аз съм го обяснявала много пъти и то е известно, публикувано е в търговския регистър още 2013 г.
Водещ: Ще отречете ли, че в земеделието има много интереси и много пари се преплитат там?
Десислава Танева: Не, в никакъв случай. В земеделието има огромни интереси.
Водещ: Започнахте тази седмица с едно уволнение, ще говорим и за него, но на мен ми е интересно, много от хората, които идват при нас, казват секторът „Земеделие“ и земеделското министерство е обсебен от ДПС и се питат дали ще бъде прочистено. Разбира се, става дума за хора, които са назначени не на мястото си, не говорим за…
Десислава Танева: Да, аз също бих внесла това уточнение. Много ясно трябва да разграничаваме. Наистина битува това мнение, в целия сектор, земеделието винаги се е свързвало с ДПС, това е факт. Причините вероятно са много, но основната е, че в тези години, последните правителства, това правителство се е управлявало от ДПС като политическа партия.
Водеща: Сега как стоят нещата на този етап?
Десислава Танева: Сега аз мога да кажа какво виждане имаме. В никакъв случай не мога да кажа, че който е назначен от ДПС или с препоръки на ДПС или в мандата на управление, ще бъде изчистен. В никакъв случай не искам да употребявам тези термини. Но аз се надявам, че всички, които са на средния мениджмънт, на определени позиции в системата на Министерството на земеделието и храните, ще изпълняват политиките, които има нашият политически кабинет. Тези политики първо са основна част от предизборната платформа на ПП ГЕРБ, която за сектор земеделие е последователна. И второ, те са част от програмната декларация на партиите, формиращи парламентарното мнозинство.
Водеща: Дайте да говорим конкретно обаче, да си говорим конкретно. Първо каква оценка ще дадете на министър Мирослав Найденов, който беше от ГЕРБ, за неговия мандат като министър на земеделието?
Десислава Танева: Аз оценки не давам и не бих дала. Безспорно ние се познаваме, безспорно аз съм работила като председател на комисията по земеделие и горите…
Водеща: … по негово време.
Десислава Танева: … по негово време като министър. Като човек, на който беше отговорността за законодателните инициативи, приемането на законите, аз бих казала следното. Че каквото и да се говори в публичното пространство, мандатът на ГЕРБ в земеделието 2009-2013 г. беше успешен. За първи път…
Водеща: Добре, питам ви не случайно. Защото вие поемате част от неговия екип, вашите зам.-министри Цветанов, Димитров.
Десислава Танева: Разбира се, това е бил политически кабинет на ГЕРБ, да.
Водеща: Имате също Георги Костов, който се занимава със сектор гори по времето на Мирослав Найденов. Той с малко горчиво усещане обаче напусна тогава министерството и като че останахме с впечатлението, че има някакъв скандал, неразбиране между тях за сектор гори. След това, точно по това време, което вие наричате успешно, се случи скандалът с Държавен фонд „Земеделие“, назначаването на Калина Илиева като шеф на Държавен фонд „Земеделие“…
Десислава Танева: Това беше в началото, първата половина на мандата.
Водеща: Така. След което се оказа, че тя няма диплома да изпълнява тази длъжност. Брюксел ни разкости заради това. Оказа се, че Държавен фонд „Земеделие“ е даден в ръцете на един човек, който не знае с какво се занимава, как ще коментирате?
Десислава Танева: А в чии ръце беше даден Държавен фонд „Земеделие“ при мандата на Орешарски?
Водеща: Каква е оценката ви за този период?
Водещ: На прословутото семейство.
Десислава Танева: Да. Ако търсим най-лошото, със сигурност ние не сме първенци по лошите практики. Каква ми е оценката?
Водеща: За тези скандали и за това време, допуснахте ли грешки, оценявате ли тези грешки?
Десислава Танева: Аз смятам, че не трябва да продължаваме посипването си с пепел на главите вече повече година и половина за грешките и няма нито една друга политическа партия, която на практика да е признавала грешки и да е поемала ангажименти за това как би било по-напред…
Водещ: Да, но се случва така, че си мерим грешките, едната грешка замерваме с по-голяма грешка.
Десислава Танева: Безспорно, но не мисля, че това е добре, по-скоро трябва да …
Водещ: Въпросът е дали ще следва по-голяма.
Десислава Танева: Не. Надявам се, разбира се, поне моите усилия ще се насочени към това да не бъдат повторени подобни грешки.
Водещ: Какво се случва между другото с тези папки, които бяха показани, след като прословутото т.нар. семейство излезе от фонда. Имаше едни купища папки по едни дивани…
Водеща: Мирослав Николов и Виолета Александрова.
Десислава Танева: Какво стана след това? Знаете, че падна правителството, служебно правителство, проектите бяха разгледани, одобрени или не според бюджета, останаха само може би около 25 проекта по т.нар. горски мерки.
Водещ: Как да не се съмняваме, че става дума за интереси, за пари, на този ще дадем, на другия няма да дадем, на този ще изплатим пари, на този ще одобрим проекта? Как ще ме убедите, че не става дума…
Водеща: Че не става дума за лобита в случая
Десислава Танева: Естествено. Напротив, аз същото си мисля за това, което се случи, да намериш в един директорски кабинет над 2000 папки, неразписани, чакащи. За какво говори това?
Водеща: Да, но имаше напрежение между другото между това семейство и министъра на земеделието, министър Греков. Сега каква е гаранцията, че и между вас примерно няма да се породи такова напрежение или пък съмнения за лобита, при положение че и вие също по някакъв начин сте участвали в управлението на много мелници, зърнобази, телопроизводителни фирм.
Десислава Танева: Ами вижте сега, аз не смятам, че човек трябва да се чувства виновен, че е работил. Напротив, когато има управленци…
Водеща: Но в същия сектор.
Десислава Танева: Разбира се. Нали не си представяте, че по-доброто управление би било от екип, който няма понятие от сектора. Така че трябва да говорим обективно за положителните неща. А как бих гарантирала? Гаранции човек не може да даде, но какво смятам аз? Първо екипът, политическият кабинет на Министерство на земеделието и храните, вие сама споменахте, има приемственост. Това е политически кабинет. Второ, вие знаете, че по мандата на Румен Порожанов като директор на Държавен фонд „Земеделие“ се работеше съвсем различно, това може да питате и земеделците, и аз се надявам, че пак ще има работа, която е…
Водеща: Добре. Промени предстоят ли, рокади? Започнахте ударно министерстването, така да се каже, уволнихте зам.-шефа на Агенцията по храните с обвинение, че не са се справили с болестта „син език“.
Десислава Танева:Аз мисля, че това трябваше да бъде направено.
Водещ: А защо той, един конкретен човек може ли да е виновен за това?
Водеща: Не шефа на агенцията, не Пламен Моллов, а точно него, какво се случва оттук нататък? Да не падне следващата глава, на г-н Моллов да бъде?
Десислава Танева: Вижте, по отношение на болестта „син език“ по принцип сектор животновъдство преживява най-тежкото си време. Факт е обаче, има много ясни данни за това, че действия, които са предприети по отношение на неразпространението в тези мащаби на болестта, всички са закъснели по редност. Вие сами разбирате, че за това има отговорни лица и те са в страната или в градината на държавата.
Водеща: Добре, но защо точно този човек, а не някой друг?
Десислава Танева: Защото е ресорен с този ресор.
Водеща: Ще продължат ли тези промени и рокади?
Десислава Танева: Рокади ще има, пак казвам, само тогава, когато управленските екипи на съответното ниво не приемат, не са в състояние да провеждат политиките, които ние имаме и които ще следваме.
Водещ: Вие не отговорихте на въпроса дали в крайна сметка ще грабнете метлата и ще започне това прочистване, за което всички говорят и което всички очакват обаче?
Десислава Танева: Прочистване, както се изразявате, би могло да има само с един критерий – експертиза.
Водещ: Ама как разбирате дали един човек има или няма експертиза? Хайде оттам да започнем. Човек, който е назначен от независимо коя партия…
Десислава Танева: Ето, веднага давам пример с освобождаването, което цитирате на зам.-изпълнителния директор. Когато има категорични данни за пропуски и слабости в работата, довели до щети в земеделието.
Водеща: Но той си има шеф и началник този човек все пак.
Десислава Танева: Да, разбира се, и също така ПП ГЕРБ няма еднопартийно правителство, има програмна декларация, партньори, с които се осигурява парламентарното мнозинство и всички наши политики както в програмната декларация, така и в работата си ги съгласуваме. Даже…
Водеща: В Държавен фонд „Земеделие“ ще има ли някакви промени по върховете? Това е най-най-слабото място в сектора и най-скандалното, ако можем така да кажем.
Десислава Танева: По-скоро най-рисковото за скандали. Но пак казвам в мандата на ГЕРБ по времето на Порожанов скандали нямаше и вие ще се съгласите…
Водеща: Да не би да имате сантимент сега да искате да си го върнете там.
Десислава Танева: Не, сантимент, тук няма място за сантименти, тук има обективна оценка.
Водеща: Ще се върне ли на този пост?
Десислава Танева: Пак казвам, ние еднолично не можем да вземем решение, обсъждах го, но в партньорски формат…
Водеща: Това ли е вашето желание, министър Танева, ако вие трябваше да решавате?
Десислава Танева: Аз смятам, че това е вероятно една от най-успешните кандидатури за фонда.
Водеща: Това означава ли, че ще се борите за това да го върнете?
Десислава Танева: Разбира се, да.
Водеща: Т.е. това вероятно ще бъде новият шеф на фонда, т.е. старият нов шеф?
Десислава Танева: Ще го предложим, да.
Водещ: Добре, като казахте, че ще се съобразявате с вашите партньори, те се пребориха за нещо много важно, свързано с горите. Аз тук съм си извадил в сектор земеделие и селско стопанство и гори какво се предвижда, законодателни мерки за ограничаване на незаконната сеч в българските гори, намаляване на обема на търговията със сурова дървесина след оценка на икономическия ефект и при необходимост налагане на мораториум. Вие ще наложите ли мораториум, за да не изчезне българската гора?
Десислава Танева: Българската гора няма да изчезне. Това, което ще направим, вие сам изчетохте текста при необходимост. Да, този текст беше включен по искане на нашите партньори, ние имаме пълно съгласие, това, което…
Водещ: Само че те да го поискат тези ваши партньори смятат, че българската гора вече е на изчезване и затова са поискали и тази точка, налагане дори на мораториум за сурова дървесина.
Десислава Танева: Да. Всички решения, които се вземат, не трябва да доведат до изкривявания на пазара, не знам, така или иначе първата стъпка не е налагане на мораториум, ние сме готови с пакет от законодателни мерки, включително и на подзаконовите нормативни актове като наредби, част от които изобщо не са готвени, за увеличаване на контрола върху сечите в горите и в най-скоро време ще бъдат представени. Освен това, както знаете, горскостопанската дейност се извършва от шестте горски предприятия…
Водеща: И там имаше скандали, министър Танева, много около горите…
Водещ: Не може да отречете, че горите са част от най-апетитния късно от това министерство.
Десислава Танева: Да, защото представляват огромен обществен ресурс.
Водеща: Да се надяваме, че няма да останат хората в разгара на зимата, както се е случвало други години, без дърва за огрев, говори се, че се изнасят масово за Гърция. Имаме ли достатъчно количества да кажем?
Десислава Танева: Категорично, да. Тук проблемът е съвсем друг. Процедурите за възлагане на дейностите в горите да станат прозрачни, публични, с равен достъп за малкия и среден бизнес по места. Това е разковничето на проблемите и скандалите, които бяха генерирани в сектор гори.
Водещ: Въпросът е и в контрола обаче според мен, какво обаче ще се случи…
Водеща: Който трябва да бъде засилен.
Водещ: … със земеделските производители, които пострадаха тази година от наводненията. Те не бяха едно и две, можем да кажем не наводнения, а истински потопи заляха България. Ще ви покажем нещо сега, за да видим как ще реагирате оттук нататък. Земеделските производители, чиито посеви бяха унищожени от стихиите това лято, се надяват държавата да им изпрати скоро обезщетение за загубите.
Водеща: Само в Добричко унищожените площи са над 18 хиляди декара. Ето какво разказа пред нашата камера един от пострадалите производители.
Репортер: Айдън Сюлейман обработва 2000 декара в добруджанското село Капитан Димитрово. След наводненията през юни 200 декара посеви са напълно унищожени, загубите са за десетки хиляди левове.
Айдън Сюлейман: Сметнах ги, между 40 и 50 хиляди лева са. Но имам протокол от областна дирекция, питал съм ги, никой нищо не казва, нито за сума, нито за срокове.
Репортер: За да се разплати с фирмите, от които е купил семена и препарати, Сюлейман спешно продава малкото оцеляла продукция.
Айдън Сюлейман: Имахме три градушки, наводнения, като цяло добивите са много зле. Пшеницата я продавах на 28 стотинки, 280 лева за тон.
Репортер: Сега за колко?
Айдън Сюлейман: Даже не се интересувахме. Налага се да се разплатим с фирмите и да почваме рентите да ги раздаваме.
Репортер: Пари обаче няма. В положението на Сюлейман са още стотици земеделски производители в цялата страна. Затова надеждите им са свързани с Министерството на земеделието в очакване да получат обезщетения за унищожената продукция. Според обещанията на служебния земеделски министър, това трябва да стане до края на годината.
Айдън Сюлейман: При липсата на тези пари се връщаме една година назад. Разсрочваме кредити, рентите трудно ги изплащаме и половината ще останат за субсидията. Още една такава година и фалираме.
Водеща: Какво правите сега с тези стопани, които пострадаха толкова тежко, изплащате ли някакви обезщетения?
Водещ: И то до края на годината дали ще се случи това?
Десислава Танева: Наистина, както започнах и в началото, тази земеделска година сигурно е една от най-тежките във всяко едно отношение. Какво бихме направили, какво можем да направим веднага? Знаете, че в момента тече процедура в Народното събрание по актуализацията на бюджета. В тази актуализация по разчетите за средства Фонд „Земеделие“ са заделени по предложението 70 милиона, въпреки че нашето искане беше за 90, то включваше и разплащане на ДДС за общински проекти, но извън него, което бе поет ангажимент от финансовия министър Горанов, че ще бъде осигурено, защото е свързано с размера на загубата за тази година, останалите средства ще бъдат разпределени, и то по най-бързия начин още след обнародването на приетата актуализация за подкрепа на земеделските производители. Национални доплащания на животновъдите, останалото…
Водеща: До края на годината ли, кога ще влязат тези пари по сметките им? До края на годината?
Десислава Танева: Ами, бюджетът, след като бъде обнародван в държавен вестник, ако това стане в края на ноември, на следващия ден ще започне плащане примерно на /…/
Водещ: Протести очаквате ли?
Десислава Танева: Вече имаше един протест, аз съм съгласна, че протестът беше справедлив, на фермерите, относно ситуацията в сектора като цени на продукцията вследствие на руското ембарго, както виждате и годината, каквато беше. Но какво искам да кажа. Аз очаквам да имаме открит и откровен диалог с браншовите организации за възможното, което трябва да направим максимално като на практика пакет от мерки. Финансови, законодателни, това, което е възможно.
Водеща: Това е въпрос на политики. На финала на разговора един въпрос, който е важен за всички нас, които пазаруваме в магазините, да очакваме ли заради тази толкова тежка година с наводнения и бедствия по-скъпи хранителни продукти? Много кратичко.
Десислава Танева: Не смятам, цените, както знаете, винаги се определят от предлагането и търсенето и държавата не би следвало по никакъв начин на този пазар, защото го изкривява.
Водеща: Прогнози?
Десислава Танева: Надявам се не.
Водещ: Министър Танева, вие предишния път, когато трябваше да станете министър, казахте, че знаете откъде идват атаките срещу вас. Финално, защото с това започнахме, с това да приключим, откъде идваха тогава атаките?
Десислава Танева: Не, не бих коментирала този въпрос.
Водещ: Защо?
Десислава Танева: Защото сме 2014 г. …
Водещ: А очаквате ли…
Десислава Танева: … краят, с много проблеми, които трябва да се решават.
Водещ: … подобни атаки?
Десислава Танева: Разбира се, секторът е сбор от много сериозни интереси, очаквам със сигурност.
Водещ: И откъде идват тези най-много интереси, кой има най-много интереси в този сектор?
Десислава Танева: Не мога да отговоря на този въпрос.
Водещ: Кажете ми, аз като човек например неспециалист в земеделието може пък да имам…
Водеща: А те са политически или икономически, министър Танева?
Десислава Танева: Вероятно са и двете
Водещ: И как се преплитат, ми е интересно на мен?
Десислава Танева: Аз казвам, че ние имаме политическа програма…
Водещ: Очаквате ли удари и нападки, очаквате ли…
Десислава Танева: … която ще следваме и е въпрос наистина на резултати е ефект, който би се постигнал. Всичко останало го очакваме.
Водещ: Не, хубаво, защото човек, като е казал „а“, да каже и „бе“. Като сте казали тогава, че знаете откъде идват атаките, откъде очаквате сега атаките?
Десислава Танева: Не, аз казвам това, което се коментира, не мога наистина да кажа. Но очаквам атаки. Поради една проста причина. Това е сектор с огромен обществен ресурс, с огромен финансов ресурс и когато провеждаш последователна политика, открита, прозрачна, ти на практика мотивираш всички кръгове, които са били с предимство срещу теб.
Водеща: Добре.
Водещ:Аз обаче знам едно-единствено нещо, че много често обвиняват зърнопроизводителите за това, че карат много скъпи автомобили и си купуват какво ли не, а тези, които произвеждат чушки, общо взето, се гърчат на полето. Това как може да спре?
Десислава Танева: Това е много дълъг разговор, може би сме в края. Това, което ние започнахме да правим и ще продължим да увеличаваме според възможностите и на националния бюджет, и възможностите, които регламентите на ОСП ти дават, да увеличаваш подкрепата точно на зеленчуците, плодовете и животновъдството.
Водещ: Благодарим ви за този разговор, със сигурност ще има продължение в ефира на „Тази сутрин“.
Сподели в: