Върни се горе

Фокус: Министър Танева, Вие сте днес в Разлог за първа копка по проекта на община Разлог по програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Какво е значението на този проект за Община Разлог?

Десислава Танева: Да дадем старт на един от трите проекта на община Разлог по програмата за развитие на селските райони (ПРСР) е възможност да се подобрят условията на живот на жителите и всички гости на община Разлог. Общината има общо 3 проекта по тази програма за близо 16 млн. лева. Положителното е, че не само са кандидатствали и одобрени, но са се организирали да бъдат в съответния срок на възможността за разплащане. Възможността да се удължи този срок за допустимостта на разходите по програмата, е минимален, независимо от нашите усилия. Хубавото е, че в община Разлог имаме уверението на изпълнителя и на кмета инж. Красимир Герчев да бъде завършено до 15 септември. След реализацията на проекта ще се осигурят по-добри условия за живот. Общината е кандидатствала с още проекти, които могат да бъдат изпълнени при стартиране на мярка 4.1. Вече има подадени 480 заявления за подпомагане по тази програма, като 4 от тях са от Благоевградска област, които са за 1 млн. лв. допустим разход.

Фокус: Можем ли да очакваме компенсации от Македония след пожара край Струмяни?

Десислава Танева: Ние нямаме пропуски при охраната на пожара край Струмяни, защото той дойде от Македония. Всички служители на горските предприятия са положили максимални усилия за овладяване на пожара, но България не може да очаква компенсации от Македония. Скоро време МЗХ ще излезе с информация за причинените щети при пожара.

Фокус: Навлизаме в топлите месеци, през които често сме свидетели на пожари. Предвиждат ли нови мерки за борба с тях?

Десислава Танева: В последните години не сме свидетели на големи горски пожари, стига те да не бъдат запалени умишлено. По старата и по новата програма за селските райони са допустими разходи за изграждане на противопожарни кули и системи за известяване и контрол при пожар.

Фокус: Кога ще започнат да се изплащат парите на земеделците за застъпените площи?

Десислава Танева: До 14 май ще започне изплащането на парите на земеделците за застъпените площи. От министерството имахме очаквания за по-ранни изплащания, но тази година са наложени нови правила при определяне на това кой от застъпените земеделски призводители-бенефициенти е с права на ползване. Като следствие на тези правила близо 7000 земеделски производители ще получат плащания за застъпени площи.

Фокус: Предстои ли отваряне на нови проекти?

Десислава Танева: Ние отворихме преди официалното одобрение на новата програма за развитие на селските райони мярка 4.1 за инвестиции в земеделските стопанства. Приемът ще приключи скоро за закупуване земеделска техника, като вече имаме 400 заявления с допустим разход от 242 млн. лв. От тях 129 млн. лв. са исканата субсидия. Официално одобрение на програмата се очаква да стане до средата на годината, като всичко върви по план график. Преди това ще бъде открита още една мярка-„Млад фермер”, като в момента тече процедура по приемане на наредбата за кандидатстване и се очаква до края на юни да бъде отворена и тя. До края на годината се очаква да има още един прием по мярка 4.1 Приемът има голям интерес, след отпадане на условието първи по време, тъй като това породи лоши практики. Този прием всички инвестиции за животновъдство : трайни насаждения, зеленчуци, етерично-маслени продукти, биологично производство, ще получат значително предимство и вероятността да бъдат одобрени е почти гарантирана.

Фокус: Как ще коментирате отпадането на млечните квоти?

Десислава Танева: Отпадането на млечните квоти бе планирано и очаквано. Знаеше се, че това ще предизвика сътресение на пазара, като за съжаление негативният ефект върху пазара на млякото се увеличи значително, защото то съвпадна с последиците от руското ембарго върху тези стоки. Това е родило голям излишък на мляко и млечни продукти на целия Европейски пазар, което е довело и до понижението на цените. От Министерство на земеделието и храните (МЗХ) искат допълнителна финансова помощ от ЕК, но нямат взето такова решение и към този момент няма индикации за него. Припомням за финансовата помощ на minimus за овцете, след пораженията на „син език” миналата година, както и за подпомагане собствениците на млечните крави. В момента се приемат заявления и трябва да се регистрират животните като млечно направление. Не може да компенсираме загубите на млекопроизводителите, но ние сме на общоевропейски я пазар и се съобразяваме с правилата , въведени за общността. Пътищата за нормализиране пазара на млякото са няколко, но решенията могат да бъдат само краткосрочни. Трябва да се търсят нови пазари с трети страни и да се обединяват самите производители, за да могат да получат за продукцията си добри цени.

Сподели в: