Върни се горе

"Земеделието е стратегически отрасъл за страните от Югоизточна Европа и България може да бъде полезна със споделянето на опита си, защото вече сме минали през няколко етапа от развитието на селското стопанство". Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева при откриването на Осмата работна среща на министрите на земеделието от Югоизточна Европа, която се провежда в София. "Нашите страни имат много допирни точки и съм убедена, че ще успеем да формулираме общи приоритети, които заедно да отстояваме", уточни министър Танева.

 

Тя припомни, че Общата селскостопанска политика в програмен период 2014-2020 е по-гъвкава и дава възможност за повече национални решения според спецификите на отделните държави. "Трябва да правим такава политика, която да е отворена към реалните проблеми както на земеделието, така и на селските райони. Имаме много възможности за сътрудничество между държавите в региона и трябва да ги използваме, включително за осигуряване на пазар за селскостопанската продукция", добави министър Танева.

 

След днешната среща България става ротационен председател на Постоянната работна група за регионално развитие на селските райони на страните от Югоизточна Европа. В следващата една година страната ни ще инициира и ръководи редица срещи на високо ниво с представители на ЕК и международни организации, на които да се дискутират актуални проблеми в развитието на земеделието и селските райони в Югоизточна Европа.

Сподели в: