Върни се горе

Във връзка с предстоящите рекордни температури в следващите два почивни дни, молим всички да бъдем бдителни при боравене с огън и подвижна техника в близост до горски територии


Ръководството на Министерство на земеделието, храните и горите призовава всички да бъдем внимателни и да пазим горите от пожари.  Високите летни температури създават предпоставки за възникване на такива инциденти.


Над 97% от регистрираните пожари са предизвикани от човешки действия, а най-често става въпрос за небрежност и непредпазливост.   


Глоба от 500 лв. се налага при паленето на огън на открито на разстояние по-малко от 100 метра от границите на горските територии. Същата санкция се налага и за палене на огън в горски територии извън определените зони от държавните горски и ловни стопанства.


Горските стражари апелират за повишено внимание и при активната селскостопанска работа през летния период. Паленето на стърнища и растителни остатъци в земеделските земи е забранено.


Стопаните трябва да са много внимателни и при работа със селскостопанска техника по време на стартиралата жътва.

 
От началото на тази година са възникнали над 200 пожари в горски територии, което е над два пъти повече от същия период на миналата година, като са засегнати над 10 хиляди дка гора.
Това е статистика, която може да бъде намалена, ако всички ние сме по-внимателни сред природата.


Припомняме, че при съмнение за възникване на пожар, веднага трябва да се подаде сигнал на денонощния телефон 112.

От началото на годината са приети над 1000 обаждания за възникнали пожари в горите.


Сподели в: