Върни се горе

Фокус: Г-н Грудев, Пловдив ще бъде домакин на световен конкурс за вино през 2016г. Разкажете малко за конкурса – защо Пловдив е избран за домакин, къде се е провеждал досега той и какво точно включва?
Васил Грудев: Говорим за световно известния Брюкселски конкурс на виното, който е най-големият конкурс, свързан с оценка на качествата на различните вина, предлагани в целия свят. Неформално конкурсът се нарича световно първенство на виното. Провежда се ежегодно. Следващото издания, което имаме честта да бъде в Пловдив, ще бъде 23-то поред. Днес приключва 22-то издание на конкурса, което се провежда в Италия. На заключителното събитие на конкурса се обявява и града, домакин на следващото събитие. За наше щастие кандидатурата на Пловдив успя да спечели гласовете на журито. Следващата година, 29 април до 1 май, България и в частност Пловдив, ще домакинства на най-големия световен конкурс за вино. За информация искам да кажа, че конкурсът се провежда всяка година и посреща над 350 от световно известните дегустатори на вино. Процедурите по самият избор на града домакин са тежки и сериозни. На последната права България успя да пребори конкуренцията на Испания. Очаква ни едно изключително предизвикателство, свързано с подготовката на конкурса. Шансът, който се отваря пред нас, посрещайки този конкурс ние да представим българското вино, а и България като световна винена дестинация е наистина изключителен. Все пак говорим за най-големия конкурс, свързан с оценката на вино.
Фокус: За първи път ли град от Източна Европа е домакин на този конкурс?
Васил Грудев: За втори път страна от Източна Европа ще посрещне конкурса. Преди 3 години той се проведе в Словакия. Радвам се, че България успя добре да представи и адекватно да защити кандидатурата си и получихме подкрепа на организаторите, за да се проведе следващото издание на конкурса в Пловдив. Надявам се всички да успеем да се представим на ниво. Още веднъж искам да подчертая, че говорим за най-големия в сферата на конкурсите за вино. Това ще бъде топ събитието на годината. Ще може да представим България като привлекателна винена дестинация, което ще даде шанс на нашите производители и техните продукти да стъпят и затвърдят позициите си на европейските и световни пазари. Истината е, че винопроизводството е един от секторите в страна, в които ние сме изключително конкурентоспособни. Продуктът, който предлагаме е на изключително ниво и трябва да направим всичко възможно той да се затвърди на международния пазар.
Фокус: Колко и от кои държави ще бъдат участниците в конкурса?
Васил Грудев: Тази година участниците бяха 58, а миналата 57. Тези страни потвърдиха участието си в конкурса през следващата година. Тук говорим за селекция на вина, като всеки производител селектира своите най-добри продукти в отделните категории. Говорим за оценка на над 8 000 бутилки вино. Наистина всички световни винопроизводители са представени на конкурса. Искам да подчертая, че броя на дегустаторите е 350 души.
Фокус: Как това ще повлияе на българския бизнес? Ще се отрази ли един такъв конкурс от икономическа гледна точка?
Васил Грудев: Самият факт, че на България е гласувано доверие да организира този конкурс, показва потенциала, който имаме. Разбира се, че в момента, в който ние проведем конкурса, ще бъдем представени още по-ярко в епицентъра на вниманието на целия винен бизнес. Това е една уникална възможност, която се отваря пред нас. Чрез нея ще може да представим българските вина с едно още по-ясно и отчетливо изражение на световния пазар. Ние наистина има какво да покажем и какво да предложим.
Фокус: Популярно ли е и с какво е известно българското вино по света?
Васил Грудев: Ако трябва да бъдем искрени, българското вино все още не е достатъчно популярно на световния пазар. Има определени дестинации, които са извоювали исторически интересът си към българските вина, но потенциала на голямата гама от качествени български вина, наистина трябва да влезе по-широко на световния пазар. Нашите лозови насаждения притежават необходимото качество. Технологията на производство също е много добра. Надявам се, че с организацията на конкурса ще успеем да дадем необходимия тласък на маркетинга на българските вина. От тук насетне ни очаква сериозна работа, за да може да отговорим на сериозното предизвикателство. От нас зависи на да се справим на ниво и да помогнем на качественото българско вино да стъпи на международния пазар. 
Сподели в: