Върни се горе

 

 

Ландшафтният архитект Христо Ангелов от София бе определен за победител в конкурса за постоянно лого на Седмица на гората. Неговият проект, който представлява стилизиран образ на гора, бе избран от седемчленно жури сред предложените над 300 идейни проекта от цялата страна. Подгласници на победителя са Мариела Шахънова и Йоанна Бобева. В журито бяха представени Изпълнителна агенция по горите, МЗХ, списание „Гора” и неправителствения горски сектор.

 

„Закриваме една от най-успешните седмици на гората, когато се опитахме празникът да достигне до повече и до по-млади хора”, заяви заместник-министърът на земеделието и храните доц. Георги Костов по време на провелия се днес „Празник в гората” в Природен парк Витоша. Той посочи, че времето през цялата седмица е било много благосклонно и залесяването навсякъде е минало при хубаво време, а сега се очакват дъждове, което ще благоприятства развитието на младите фиданки.

 

Витоша пази стари традиции в залесяването и се радвам, че днес имаме възможност да се обърнем към младите хора и заедно да възпитаваме любов и отношение към природата, заяви доц. Костов. Тези гори, които виждаме днес в гората тук, в по-голямата си част са били създадени през 30-40 г., в първите години след като е започнало отбелязването на Седмица на гората. Това, което ние лесовъдите правим, трябва да е винаги с мисъл за бъдещето и да не забравяме, че Седмицата на гората е една, а грижата за нея продължава приз всичките 52 седмици на годината, подчерта зам.-министър Костов. А тези деца, които днес са тук ще имат възможност чрез игра да опознаят по-добре гората и да научат повече за нея и за това как тя се обгрижва и стопанисва, посочи още доц Костов. Той изрази надежда те винаги да носят гората в сърцата си и да се научат да уважават повече природата.

 

Децата, които участваха в празника, играха и се забавляваха, като лесовъди и служители от природен парк „Витоша” и Регионална дирекция по горите – София им показаха основните инструменти, с които боравят горските когато  измерват ширината и височината на дърветата и определят кои дървета са здрави и устойчиви. Получиха нови знания да разпознават клонки, листа, плодове на дърветата и горските треви и научиха повече за горските обитатели.
На посетителите в празника в гората бяха предоставени и безплатни фиданки, като им беше дадена възможност да участват в залесяване в гората или да вземат със себе си фиданки на горски дървета, които да засадят.

 

Днешната национална инициатива е заключителното събитие от Седмицата на гората 2016 и се проведе по едно и също време в 18 населени места в страната на територията на природните паркове и регионални дирекции по горите. Празник имаше още в природен парк „Врачански Балкан”, природен парк „Българка” – в Габрово, в парк „Дружба” във Велико Търново, парк „Беласица” – Петрич, парк „Ловен дом” - Благоевград, парк „Златни пясъци” – Варна, парк „Персина” – Белене, природозащитен център „Ломовете” - с. Нисово, Русенско, местността „Кирилова поляна” в природен парк „Рилски манастир” до град рила, в Детски кът „Кълвача” в местността Карандила в парк  „Сините камъни” в Сливен, на местността „Петрова нива” в природен парк „Странджа” до Малко Търново, в парк „Шуменско плато”, в парк „Простор” в Кърджали, в град Велинград в Техникума по горско стопанство „Христо Ботев”, в парк „Лаута” в Пловдив, в местността „Амзово” в Смолян и в парка „Аязмото” в Стара Загора.

Сподели в: