Върни се горе

С голям успех премина участието на България като страна-партньор на най-мащабното  международно изложение за селско стопанство и хранителна промишленост  „Зелена седмица“ в Берлин, което се проведе от 19 до 28 януари. 

Повече от 400 000 души посетиха „Зелената седмица“, като голяма част от тях се запознаха с продуктите, които България  представи. 90 000 от посетителите са  търговци и търговски представители от всички континенти.

От българска страна успешно се представиха 62 фирми и 12 земеделски производители, членове на различни асоциации и съюзи, които имат дългогодишни традиции в областта на селското стопанство, хранително-вкусовата промишленост и градинарството. 

По време на церемонията за откриване на изложението кметът на Берлин Михаел Мюлер  призова своите съграждани и гостите на германската столица да опитат изключително вкусната и полезна българска храна. Впечатление направиха млечните и месни продукти, както и характерните вина от традиционни сортове грозде. Гостите на изложението опитаха ястия от родната кухня, като сърми, кебап, кавърма,  млечна, шопска салата и кьопоолу.  

Журналисти от 65 страни бяха акредитирани за събитието като представянето на страната ни беше отразено с повече от 100 публикации в български и чуждестранни медии.

Немските журналисти акцентираха на вкусовите качества на розовия  ни домат, лечебните свойства на българския мед и известното в цял свят розово масло. 
В центъра на многобройните статии е и  атрактивното представяне на артистите на  ансамбъл БЪЛГАРЕ, които учиха посетителите на стъпките на известните ни хора.  Изпълнението на 100-те каба гайди, които  откриха атмосферата на традиционния български бит и култура и виртуозното изпълнение на цигулки на студенти от Музикалната академия в Пловдив също са впечатлили чуждестранните медии.

Междувременно по време на изслушванията в Европейския парламент във връзка с Председателството на ЕС, министърът на земеделието, храните и горите бе многократно поздравяван от германските евродепутати за представянето на България като страна-партньор на „Зелена седмица“.

“Участието ни на „Зелена седмица“ е голям успех за България. Благодарим на домакините за чудесното сътрудничество. Благодарим на хилядите гости от цял свят, които посетиха българската палата и се запознаха с нашите продукти.  Вярвам, че с нашето участие допринесохме 83-тото издание на панаира да бъде сред най-успешните в историята на „Зелена седмица“. Гледаме напред за бъдещи сътрудничества и се надяваме българската храна и земеделска продукция да бъдат, не само още по-добре познати, но и предпочитани”, заяви Румен Порожанов.

По време на изложението министърът, заедно със своите заместници проведоха десетки срещи.

По данни на организаторите на „Зелена седмица са присъствали над 70 земеделски министри, представители на Европейската комисия и най-големите международни организации в сферата на земеделието.

Сподели в: