Върни се горе


Тема: Храни "второ качество". Има ли злоупотреби за стотици хиляди левове в Министерство на земеделието и храните? И още – продават ли ни храни „второ качество”?



Гост: проф. Христо Бозуков , министър на земеделието и храните

Резюме: Драстични нарушения в "Напоителни системи" и в Програмата за селските райони обяви, че е открил служебният земеделски министър. Негови колеги от Източна Европа пък откриха, че произвеждат и доставят храни от реномирани западни марки, но с по-ниско качество. Проф. Христо Бозуков , министър на земеделието и храните от служебния кабинет беше гост в студиото на "Денят започва".

Министърът твърди, че парите за агроекология и биоземеделие вместо за седем са изхарчени за две години. Той обясни, че се е получил случаят по една програма, която е за изхранване на диви гъски, по която приемът е десетократно завишен на заявления и от тук бюджетът е ангажиран с тези средства за програмата. За биологичното производство също има случаи, в които е изчерпан. Има случаи, в които завишаването на приема е довел до недостиг на близо 100 милиона лева към програмата. "Тук се спекулира с факта, че програмата е спряна. Не, спрян е приемът на нови заявления, нови бенефициенти", заяви проф. Бозуков . Той уточни, че за приетите бенефициенти изплащането на субсидии ще продължи. Субсидиите за зимуващите гъски са определени от фонд "Земеделие" в зависимост от декларираните площи. В случая те са десетократно повече, което е ангажирало всички средства, които е трябвало да се изплащат за седем години. Всичко е ставало по правилата и фактически е нямало нарушения, но средствата са изчерпани. Като причина за случилото се министърът посочи това, че някои контролни органи не са си свършили работата.

Изработването на кодекс за поземлените отношения е обществена поръчка, направена от Министерството на земеделието. Смущаващ в случая е фактът, че Министерството разполага с капацитет да извърши поне половината от тази дейност, защото става въпрос за около 1 милион лева с ДДС за тази дейност. Започнала е работа по изготвяне на кодекса. Там има известни нарушения, към предложения кодекс има 20 страници със забележки. "Почти във всички структури е имало нарушения на обществените поръчки", каза проф. Бозуков . Той обясни, че преди да се направи пълна оценка не може дали това са престъпления. Според него голяма част са нарушения на финансовата дисциплина, слаб административен контрол, но има и смущаващи нарушения, които министърът е дал на прокуратурата, за да се произнесе.

"Напоителни системи" е дружество, около което през годините непрекъснато се шуми. Бозуков  обясни, че там е установено, че за шест месеца бившата вече изпълнителна директорка доц. Галя Патайотова е повишила задълженията на дружеството с 5 милиона и е повишила с 4 милиона невзетите задължения от длъжници. Тя си е самогласувала заплата от 6 000 лева. Противно на закона е съвместявала две длъжности - изпълнителен директор и председател на УС. Като председател на управителния съвет е взимала още 2 500 лева заплата.

Според заключенията на БАБХ хранителните стоки у нас няма отклонение от стандартите. На сравнителен анализ за качеството на един и същи продукт продаван в Западна Европа и у нас не е правено. Министърът е на мнение, че потребителят трябва да е запознат с всичко и той да вземе решението дали ще вземе по-нискостойностен продукт или по-качествен продукт. "За мен въпросът е принципен. Ние сме общност от равноправни държави и затова трябва да има единен стандарт за храните, които се продават във всички страни в Европейския съюз", каза министърът. 

Вижте целия разговор във видеото тук.



Сподели в: