Върни се горе

МЗХ отстоява изплащането на част от субсидиите за земеделските производители до края на годината

„Водим диалог, за да чуем исканията на земеделските производители. Само през последните два месеца съм се срещнал с над 30 браншови организации. Най-важно е да чуем исканията на хората и да направим всичко необходимо за развитието на земеделието в България.” Това заяви министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков в сутрешния блок на Нова телевизия. Той припомни, че над 20% от населението у нас се занимава със земеделие и е важно държавата да познава проблемите им.

 

По думите на министъра към момента една от най-важните задачи на правителството е актуализацията на бюджета. „Само чрез нея ще можем да разплатим първата част от парите за следващата година и да подпомогнем земеделските производители. Все пак те трябва да подготвят почвата и да заложат посева за следващата година“, отбеляза министър Греков. Той бе категоричен, че помощта за земеделските стопани ще бъде дадена след актуализацията на бюджета, като дори министър-председателят е поел ангажимент за това.

 

Министърът отбеляза, че през последните 20 години земеделското производство у нас е подложено на много голямо изпитание, а стопаните ни не са получавали най-адекватната помощ от държавата. „Призовавам българските земеделци, сблъскващи се със служители, които не им обръщат необходимото внимание, да подадат сигнали до министерството. Уверявам ги, че те ще бъдат взети под внимание“, заяви министър Греков.

 

Във връзка с темата за защитата на родната земеделска продукция, министър Греков отбеляза, че още от първия месец на встъпването му в длъжност е започнала и проверка по границите, борсите и тържищата на България. „Това, което правим е в защита на земеделските стопани. Те трябва да имат увереността, че държавата е на тяхна страна, че защитава техните интереси“, каза министър Греков и припомни, че едва 20% от всички земеделски продукти на пазара са родно производство. „Останалите 80% от зеленчуците и плодовете в страната ни са внос. Точно затова трябва да дадем повече възможности на нашите земеделски производители да бъдат конкурентни на пазара и да стигнат до големите търговски вериги”, допълни министър Греков.

 

Министърът коментира и единния стандарт за храните като обясни, че е необходимо на пазара да има продукти, измежду които гражданите да избират и да закупуват на достъпна цена. „Ще актуализираме наредбите, ще направим ясни и точни правила, за да няма смесване на една продукция с друга”, категоричен бе Греков. Според земеделския министър няма нищо лошо да има стандарти за една или друга стока, но най-важното е те да се спазват.

Сподели в: