Върни се горе

 

 

„Хората трябва да имат необходимата информация, за да бъдат по-бдителни и отговорни, заяви днес заместник-министърът на земеделието и храните доц. Георги Костов при представяне на мерки за превенция на горски пожари в местността Цигов чарк, община Велинград. Всеки, който има досег с гората, може да съдейства за опазването й от пожари, увери зам.-министър Георги Костов. Той направи обзор на конкретните действия, които трябва да бъдат предприети от човек, попаднал в близост до възникващ пожар, като подчерта, че първо трябва да се осигури безопасност на хората в района и веднага след това да се информира на телефон 112, в най-близката хижа или туристически пункт, в местното горско стопанство или в кметството на населеното място. «Човешкият живот няма цена», заяви зам.-министърът и подчерта, че готовността на доброволците за съдействие е важна, но винаги след съответния инструктаж.

 

Заместник-министърът информира, че средно всяка година 11000 дка горска площ се засяга от пожари, а сега още в средата на пожароопасния сезон, засегнатите площи са достигнали 8000. Това налага повече бдителност и отговорност от всички ни, тъй като статистиката сочи, че над 85 % от горските пожари са от човешка небрежност.

 

Заместник-министър Костов информира, че се подготвя промяна в режима на палене на пасища, като ще се въведе изискване за информиране на общините и на областните и общински служби по земеделие и по пожарна безопасност, така че те да имат готовност за реакция при евентуално запалване.

 

В рамките на събитието днес се проведе инструктаж, в който се включиха млади хора от района. Те съдействаха при раздаването на специално изготвени информационни брошури на Министерство на земеделието и храните и Изпълнителна агенция по горите на туристи, почиващи в района до язовир Батак.

 

Заместник-министър Костов представи информацията в брошурата, като припомни, че на първо място, за да не предизвикаме пожар, не трябва да се пали огън в гората и на 100 метра от нея, да се изхвърлят неугасени цигари или клечки кибрит, да се влиза в гората с кола, тъй като контактът на горещия ауспух със сухите листа може да ги запали, както и да се изхвърлят стъклени бутилки и целофанени опаковки в гората, които имат ефект на лупа и могат да провокират запалване. Заместник-министърът посочи, че дори и на разрешените за това места е необходимо повишено внимание при запалването на огън и стриктно спазване на предпазни мерки.

 

Заместник-министърът информира, че в различни области на страната има специални наблюдателни противопожарни кули, които са снабдени с най-модерна техника, които покриват 8% от всички горски територии и в момента се изграждат още 9 кули в Югозападно държавно предприятие, които се очаква те да бъдат завършени до края на този месец и следващия да влязат в експлоатация. Това ще добави още 3% горска  територия, поставена под постоянно видео наблюдение, допълни зам.-министърът. „Кулите сами по себе си не пазят от пожари и не гасят пожари, уточни той, а само дават съобщение за възникването им. Те позволяват наблюдаването и на явления като незаконни практики в горите, както и предоставят данни за настъпили метеорологични събития.

 

Важна цел, която си поставя ръководството на МЗХ и ИАГ е да бъде унифицирана системата за наблюдение, като това ще подпомогне координацията и навременната реакция за гасенето на възникнали пожари.

 

В информационната кампания днес се включиха и горски служители от Регионална дирекция по горите – Пазарджик, като директорът й инж. Влахов посочи, че се извършват регулярни проверки на често посещаваните от туристи места за спазване на изискванията за пожарна безопасност.

 

Зам.-директорът на ИАГ инж. Красимир Каменов добави, че като допълнителна мярка срещу умишлени пожари от 2007 г. е въведена забрана за промяна на предназначението на горска територия след пожар, така че опожарена горска площ не може да бъде преобразувана в зона за застрояване, което би следвало да ликвидира намерения за умишлен палеж с подобни цели. Инж. Каменов информира, че рано тази сутрин в района на град Твърдица са задържани два камиона натоварени с  дървесина без контролна горска марка, превозвани незаконно - общо 22 кубика дърва от бук – трупи за бичене, които са иззети. По време на проверката и изземването на дървесината, нарушителите са оказали съпротива. Това е наложило намеса на полицията и горските стражари, посочи зам.изпълнителният директор на ИАГ.

 

 

Сподели в: