Върни се горе

130 проекта за над 10,5 млн. лв. са заявени по схемата „Помощ за инвестиции в материални активи в земеделски стопанства, свързани с първично производство на растениевъдна земеделска продукция“ от отваряне на приема на 3 февруари. Това стана ясно по време на информационната кампания по Директни плащания за 2020 г. в Русе.

„Тази информация е важна за земеделските производители, особено и за региона, където активно е застъпено овощарството. Точна това е целта на нашата кампания, която върви в цялата страна, да представяме пред Вас актуална информация и възможностите за подпомагане по различни схеми и мерки. За нас е много важно да работим в диалог с Вас, да имаме обратна връзка и очакваме предложения по новата Обща селскостопанска политика (ОСП)“. Това заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева при откриването на кампанията.

За настоящата година бюджетът по схемата за инвестиции в растениевъдството е увеличен 4 пъти в сравнение с миналата година и е в размер на 18,6 млн. лв., заяви Дора Ненова от дирекция „Държавни помощи“ в МЗм. Тя уточни, че заявления по схемата ще се приемат до 28 февруари  в Областните дирекции на ДФ „Земеделие“. Голяма част от постъпилите проекти към момента са за изграждане на съоръжения за защита от слана и градушка.

Зам.-министър Вергиния Кръстева представи данни за развитие на земеделието в област Русе. „През 2019 г. се отчита чувствително нарастване на площите в областта, заети с технически култури и над два пъти на площите с трайни насаждения спрямо 2014 г.“,  каза Кръстева.

Обработваемата земя заема близо 92% от Използваната земеделска площ в областта. Площите, заети със зърнени и маслодайни култури, представляват близо 94% от обработваемата земя в област Русе, като най-силно застъпени са пшеницата, царевицата, слънчогледът и рапицата, допълни зам.-министър Кръстева.

По думите й заявените за подпомагане по СЕПП през 2018 г. площи с нахут нарастват с 62% на годишна база. Увеличават се и заявените площи с царевица за зърно – с 25%, с винени лозя - с 8%, с рапица – с 5% и с орехи – с 3%.

„В сектор Животновъдство най-значимо е свиневъдството – около 16% от всички свине в страната през 2018 г. се отглеждат в област Русе. В областта се отглеждат и над 6% от птиците и от пчелните семейства в страната. За периода 2014 – 2018 г. броят на пчелните семейства се увеличава с близо 48%, на биволите – с близо 42%, на птиците – с около 25%, на свинете – с 3,5%.“, каза Вергиния Кръстева.

Тя посочи, че през 2018 г. общият брой на овцете и козите, заявени за подпомагане по схемите за директни плащания в областта бележи ръст от 15% спрямо 2014 г.

Земеделските производители в област Русе са получили финансова подкрепа с европейски и национални средства в размер 532,7 млн. лв. за периода 2014-2019 г., което представлява 3,5% от общо предоставения в земеделието публичен ресурс за същия период.

По време на срещата заместник-министър Кръстева запозна земеделските стопани с концепцията на Министерство на земеделието храните и горите и ДФ „Земеделие“ за създаване на компенсационен фонд срещу природни бедствия. „Очакваме този фонд да стратира през 2021 г. със защита от градушки, а в последствие да покрива и други рискове“, уточни Кръстева. 

Пред над 150 стопани от областта, експерти на Министерството разясниха и новостите около предстоящите приеми по Програмата за развитие на селските райони и Програмата за морско дело и рибарство през 2020 г. Земеделските производители бяха запознати и с новите моменти в законодателството в сектор „Животновъдство“, както и с хода на преговорния процес на ниво ЕС за Общата селскостопанска политика след 2020 г.

Сподели в: