Върни се горе

За периода от 07.05.12 до 13.05.212 инспектори на Българска агенция по безопасност на храните са извършили 5009  проверки на обекти от търговската мрежа и общественото хранене.

 

Поради констатирани несъответствия 7 обекта са с преустановена дейност, от които 5 в ОДБХ Стара Загора са затворени, поради нарушения в хигиенните показатели на питейна вода. В цялата страна са издадени 323 предписания и 118 Акта за административно нарушение.

 

ОДБХ – София град е бракувала 1650 кг хранителни продукти и 1160 кг. месни продукти с изтекъл срок на годност, а ОДБХ - Шумен - 19000 кг овче месо. Всички продукти са насочени за унищожаване в екарисаж.

 

Във връзка с настъпващия летен туристически сезон започнаха и засилени проверки в обекти на територията на курортите и курортните селища в областите Варна, Бургас и Добрич. Областните дирекции по безопасност на храните проверяват обекти от търговската мрежа, подвижни, временни и сезонни обекти и такива с дейност кетъринг. Особено внимание се обръща на заведенията за обществено хранене в хотелските комплекси и обектите предлагащи оферти за почивка от типа „all inclusive“.

 

Изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Йордан Войнов е разпоредил да се проверява във всеки обект дали е назначено лице по трудов договор, което да притежава документ за висше или средно специално образование в областта на хранителната промишленост или да има придобита квалификация в същата област по Закона за занаятите.

Сподели в: