Върни се горе

Националната информационна кампания за Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони (СПРЗСР) в България за периода 2023-2027 г. премина при засилен интерес от земеделските стопани. Тя се проведе в периода 06-16 февруари и в нея участваха над 2500 стопани.

По време на срещите бе подробно разяснен начинът за предоставяне на директните плащания в новия програмен период. Екосхемите, както и условията и критериите за тяхното прилагане, като част от новите мерки в СПРЗРС, бяха също във фокуса на информационната кампания. Друг акцент на дискусиите бяха стандартите за добро земеделско и екологично състояние на почвата. Експертите от Министерството на земеделието представиха информация и за инвестиционните мерки включени в Плана, както и промените в нормативната база. Теми на срещите бяха и наколна на терените, контрола на прилагането на препарати за растителна защита, както и системата за мониторинг.

Стопаните проявиха интерес към мерките за ландшафтна инфраструктура. Подпомагането на протеинови култури, биологичното земеделие и необработваемите площи, изискванията за пасища, подпомагането на животновъдите и пчелните семейства, почвената покривка и глобите при палене на стърнища, бяха също разисквани. Дебатираха се и обвързаното подпомагане в планинските райони, както и интервенцията, отнасяща се за опрашването.

Всички презентации от проведената национална информационна кампания са на разположение на земеделските стопани, прикачени към новината по-долу. 

Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ) чрез своите Териториални областни офиси продължава националната информационна кампания на Министерството на земеделието за Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони в България за периода 2023-2027 г. График на срещите е публикуван на страницата на НССЗ: https://www.naas.government.bg/news/nacionalnata-sluzhba-za-sveti-v-zemedelieto-she-prodlzhi-nacionalnata-informacionna-kampaniya-na-ministerstvoto-na-zemedelieto-za-strategicheskiya-plan

РЗСР


PPTX файл, 4,8 MB, качен на 16.02.2023 pptx document

ДЗЕС


PPTX файл, 1,6 MB, качен на 16.02.2023 pptx document

СПРЗСР


PPT файл, 10,4 MB, качен на 16.02.2023 ppt document
Сподели в: