17.04.2024


Новини

Всички новини

01.02.2024 г.

Община Троян е пример за хранене на децата с продукти собствено производство.

Това заяви министърът на земеделието и храните Кирил Вътев на среща със земеделски производители в сградата на община Троян. Той изтъкна, че екипът на Министерството работи в посока да има по един магазин за местните производители във всеки град.

"Наред с качеството на храните, най-важната част от всяко едно производство е и реализацията на произведената продукция", каза още министър Вътев.

Той подчерта, че днешното посещение в община Троян има за цел да се проучи опитът, по който общината е успяла да приложи модела.

Министър Вътев изрази пълна готовност МЗХ да съдейства максимално този пример да има широк път за развитие.

"Убеден съм, че с един такъв подход се постига много повече. Децата се научават от рано да се хранят правилно, защото съвременните деца въобще не познават правилното хранене. Като добавим и липсата на движение и престоя пред таблета, телефона и телевизора, ситуацията се влошава много.  Колкото по-преработена е една храна, толкова по неусвоена е за организма. Наред с резултатите, които са отчетени за наднормено тегло и по-ниската степен на заболеваемост на децата в Троян, другото  ценно нещо е създаването на навици за правилно хранене със здравословни продукти. Едва ли някой тук се съмнява в желанието на всички децата да растат здрави и да се хранят пълноценно", посочи министър Вътев.

От своя страна кметът на община Троян Донка Михайлова подчерта, че водени от желанието да предоставят екологична чиста храна на децата в общината, са направили обединено хранене, където се приготвя храна с повече наука и професионални технолози по детско хранене.

 "Създадохме оранжерии на наша общинска земя, и в тези оранжерии отглеждаме листни зеленчуци, след това домати, чушки, тикви и тиквички. Подариха ни пчелни семейства и започнахме да произвеждаме и мед. От сливовия плод пък започнахме да правим мармалад без захар. Влагаме го в закуските и така станахме едни земеделски производители", разказа Донка Михайлова. Тя изрази надежда, че със съдействието на Министерството на земеделието и храните, този модел, ще се приложи от повече български общини.

По време на срещата в общината бяха дискутирани проблемите на земеделските производители от региона. Над 90 стопани имаха възможност да зададат своите въпроси на министър Вътев и заместник-министър Тошев, както и на директори на дирекции и експерти към МЗХ. Обсъдени бяха предстоящите промени в Закона за поземлените отношения, разпределението на пасища и мери, сроковете за кандидатстване по директни плащания, както и други актуални въпроси.

В събитието участие взеха и народните представители от областта Искрен Арабаджиев, Ирена Анастасова и Николай Дренчев и заместник-областният управител на Ловеч Нели Читинова.


Facebook Twitter DZone It! Digg It! StumbleUpon Technorati Del.icio.us NewsVine Reddit Blinklist Add diigo bookmark


 

Адрес: гр. Ловеч 5500,

 ул. "Търговска" 43 ет. 7

тел. 068 603962

 ODZG_Lovech@mzh.government.bg 

   

Работно време на центъра

за административно обслужване

от 8:00ч. до 18:30ч.

тел. 068 603962 ( стационарен/платен )

Директор

тел. 068 603962

Приемен ден на Директора на

ОД "Земеделие"-Ловеч

ЕЖЕДНЕВНО


 

Банкови сметки ОД"Земеделие"-Ловеч 


 

Булстат на ОД"Земеделие"-Ловеч

175811765

Новини

Схеми и мерки


ОСП 2023-2027

Обща селскостопанска политика 2023-2027 г.


Държавна помощ „Помощ под формата на отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство“


rZS  

Документи за регистрация/пререгистрация на земеделските стопани


 

Контрол и регистрация на земеделска и горска техника


 Комисия за земеделски земи - чл. 17

 

Защита на личните  данни


   Сектори в МЗХ

Сектор Гори

Сектор Тютюн

Сектор Рибарство

Сектор Растениевъдство

Сектор Животновъдство

Биологично производство


   Статистика и анализи

СЗСИ

ИСАС

Анкета за земеделска статистика

Икономически и пазарни анализи


Областeн консултативeн съвет по животновъдство

 aktualno

Актуални новини от МЗХ

platforma

Платформа за достъп до обществена информация