Върни се горе

„Директната продажба на дърва за огрев ще обезпечи доставките за местното население“. Това каза пред БНТ министърът на земеделието д-р Иван Иванов.

Той припомни, че от 15 февруари са отворени 17 склада и до два месеца те ще станат 56. Аграрният министър обясни, че там държавните горски и ловни стопанства ще продават добита от тях дървесина по списъци, заверени от кметовете.

Министърът допълни, че с тези мерки Министерството на земеделието цели да гарантира сигурност на местното население в следващия отоплителен сезон, като ще бъде въведен механизъм на двоен контрол.

Той препоръча хората да бъдат активни, да поискат кметовете да ги включат в списъците и припомни, че заплащането на дървата за огрев вече ще е само на служителите на държавните горски стопанства срещу съответния документ, за да няма злоупотреби.

„Целта е да избегнем кризата от миналата година, когато имаше спекула и недостиг на дървесина в месеците, когато хората имаха най-голяма нужда“, обясни министърът. Той допълни, че през ноември и декември цената на кубик е достигала на места до 160 лв., а в сега в държавните складове е между 80 и 90 лв.

По повод исканията за намаляване на ДДС за хляба министър Иван Иванов коментира, че Министерството на земеделието подкрепя намаляването на ДДС на всички стоки от малката кошница, което е записано в коалиционното споразумение и е позиция на БСП отдавна.

„В бюджет 2022 г. са предвидени сериозни средства за преодоляване на кризи, компенсации за бизнеса, гражданите и производителите. Доверявам се на разчетите на финансовия министър, че не е настъпил моментът. Надявам се при актуализацията на бюджета през юли да има подобна мярка“, допълни той.

Иван Иванов изтъкна, че подобни мерки трябва да се обмислят внимателно, така че техният ефект да се отрази върху гражданите. По думите му въпросът е да се разработи механизъм в тази посока и ако до юли той бъде създаден, ще се настоява да бъде приложен.

Във връзка с мерките за подкрепа на земеделците той коментира, че предстои изграждането на шест събирателни пазара, където производители да предлагат директно своята стока без посредници.

Той посочи още, в коалиционното споразумение е записано въвеждането на доброволни стандарти като защитен, местен или планински продукт.

"В помощ на оранжерийните производители се предвижда подпомагане de minimis от 3,5 млн. лв. Тази година по COVID мярката производителите получават допълнително 111 млн. лв. директни помощи, за което е необходимо разрешение от Европейската комисия", допълни министърът на земеделието.

„Тъй като в миналото е имало злоупотреби, всички средства, които отпускаме, ще бъдат свързани с проверки и изискването за обвързана с производството подкрепа“, заяви той.

Министър Иванов обясни, че тази година със 150 млн. лв. са завишени държавните помощи за сектора.

Той допълни, че средствата, които ще бъдат насочени от 2023 г. към сектора, са ориентирани към малкия и средния земеделски производител, агроекология, биоземеделие, което ще привлече млади хора да работят в страната или да се върнат от чужбина.

Сподели в: