Върни се горе

От днес стартира процедурата по подмярка 16.1. “Подкрепа за сформиране и функциониране на оперативни групи в рамките на ЕПИ”. Това каза зам. министърът на земеделието, храните и горите Лозана Василева на посещение в Община Кула.  По думите й, в общината към момента постъпват инвестиции за над 11 млн. лева по Програмата за развитие на селските райони.

Според Василева, новостартиралата процедура ще осигури подкрепа за процеса по внедряване на иновативни решения в земеделската практика. Чрез подмярката ще се осигури възможност за засилване и разширяване на връзките между образователните, научните звена и бизнеса, като се създадат съответните механизми за практическото реализиране на иновативни решения в практиката. “Бюджетът, определен по подмярката е на стойност 20 млн. евро, като 2 млн. евро от тях ще бъдат насочени за целева подкрепа за сектор  „Животновъдство”, каза още зам. министър Василева. Подкрепата за сектора е насочена към иновативни решения за превенция и подобряване на здравословно състояние на животните. По този начин ще се осигури възможност за разработване и тестване на нови практики, процеси и технологии. Те ще спомогнат за преодоляване на последиците от усложнена епизоотична обстановка в животновъдните стопанства в страната, както и минимизиране на рисковете за в бъдеще, категорична беше тя.

Бенефициенти по подмярката могат да бъдат оперативни групи в рамките на ЕПИ за селскостопанска производителност и устойчивост, които изпълняват конкретен иновативен проект. Членовете на оперативните групи могат да са научни институти, висши училища и неправителствени организации в областта на земеделското стопанство и земеделски стопани.

Сподели в: