Върни се горе

Седем са учениците, отличени в конкурса „Моето стопанство“ от кампанията „Супер фермер“ на Министерство на земеделието, храните и горите и Министерство на образованието и науката. Те представиха своите идеи за развитие в областта на земеделието. Участниците са от специалности в професионални направления „Техник на селскостопанска техника“ и „Растениевъдство и животновъдство“ от професионалните земеделски гимназии.

Даниел Иванов от ПГ по МСС „Никола Златарски” - гр. Златарица, участва с проект на тема: „Шафранът в полите на Предбалкана“, Васил Лилянов от ПГССИ „Христо Ботев“ - гр. Свиленград със „Създаване на черничево насаждение и отглеждане на буби“, Камен Великов от ПЗГ „Добруджа“ - гр. Силистра със „Създаване на ферма „Агробиотик“. Ема Серезлиева от  ПГСС „Златна нива” - гр. Айтос участва с проект за развитие на оранжериен комплекс, с цел отглеждане и продажба на зеленчуци – домати, в с. Поляново. Отличени са още и разработките на Ганчо Замфиров от ПГСС „Златна нива” - гр. Айтос за „Създаване на овощна градина от бадеми“ и на Йордан Велев за „Изграждане на  ферма за угояване на зайци”, както и на Борис Куртев за „Биологично производство на ягоди”. Учениците са възпитаници на ПГМЗС - гр. Септември.

          Участниците в конкурса получиха грамоти и предметни награди – таблети.

    Кампанията „Супер фермер“ имаше за цел да даде възможност на учениците от професионалните гимназии по селско стопанство да се срещнат с успели фермери в нашата страна, които да им разкажат  за  земеделския си бизнес.  Срещите се проведоха на територията на цялата страна, под формата на „Дни на отворените врати“. Учениците разгледаха стопанства на земеделски производители, бенефициенти по Програмата за развитие на селските райони (2014-2020 г.), като се запознаха отблизо с дейността им.

     По време на инициативата повече от 330 ученици от 20 професионални гимназии посетиха стопанствата на 25 бенефициенти по Програмата. Фермерите работят в сферите по отглеждане на етерично-маслени култури, трайни насаждения (орехи, круши, сливи, бадеми, лешници, череши и др.), зърнопроизводство (пшеница, лимец, слънчоглед, царевица за силаж и др.), зеленчукопроизводство (оранжерийно отглеждане на краставици) и в животновъдството.

Кампанията съвпада с политиката на МОН за насърчаване на дуалното обучение, което дава възможност за подобряване капацитета на образователните институции и на работодателите за организиране и създаване на устойчиви партньорства за гарантиране качество на обучението.

Сподели в: