Върни се горе

„Младите фермери са акцент в политиките на подкрепа в Общата селскостопанска политика, такива ще бъдат и в следващия програмен период“. Това обяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева при откриването на втория Национален форум на младите фермери в Аграрен университет – Пловдив, който се организира от евродепутата на Европейска народна партия Владимир Уручев. Тя информира, че се очаква в много кратък срок да приключи договорирането на одобрени  проекти по подмярка 6.1 „Млад фермер“ по Програма за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020. „В настоящия програмен период нейният бюджет ще бъде изчерпан чрез подкрепата на повече от 2 500 земеделски производители“, отбеляза министър Танева.


Тя съобщи, че в средата на месец юни ще стартира последният прием по подмярка 6.3  „Стартова помощ за развитие на малки стопанства“ от ПРСР 2014-2020 г. По нея, съгласно статистиката, близо половината от бенефициентите също са млади фермери. „Радвам се, че има все по-голям интерес сред младите хора да се занимават със земеделие. Това е една от перспективите в нашата страна и се надявам, че чрез тях много бързо българското земеделие ще стане по-конкурентоспособно“, каза още Десислава Танева.  Тя посочи, че по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“, чиито бюджет също е изчерпан за настоящия програмен период, малко над 25% от всички бенефициенти са отново млади земеделски производители. Министър Танева изтъкна, че 60 % от подкрепениете млади фермери по подмярка 6.1. са мъже, а останалите 40 % са жени.


По време на форума бяха  представени седем класирани проекта в Националния конкурс за млади фермери – 2019 г. Победителят ще бъде излъчен в края на форума.  Той ще се състезава за Европейската награда за млад фермер в Брюксел.


На събитието присъстваха и проф. Христина Янчева ректорът на Аграрния университет в Пловдив и Ян Маес, председател на Европейската асоциация на младите фермери (CEJA).

 

Сподели в: