Върни се горе

„Съживяването на хидромелиоративната система е сред моите основни приоритети и ще разчитам на подкрепата на Световната банка в тази сфера”. Това каза министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков на среща с ръководителя на постоянното представителство на Световната банка в България Маркус Репник. „Трябва бързо да се възстанови разрушеното във водния сектор, защото за съжаление едва 10% от напоителната система на страната е запазена. Нужно е изграждането на нови и по-модерни съоръжения”, посочи още министърът.

 

Министър Греков бе категоричн, че системата за хидромелиорации е унищожена и ще трябва да се създава нова. „Съзнавам, че това е много трудна задача, ще струва много, но българската природа и защитата на земеделските ни стопани са много по-важни задачи от всеки финансов ресурс.” Министърът отново отбеляза, че решението за спирането  на погрома в „Напоителни системи” е навременно. „Както Маркус Репник отбеляза, останали са едва 10% от напоителните ни системи, нужна е бърза и адекватна работа за спасяване”.

 

Маркус Репник заяви незабавната готовност на Световната банка да започне сътрудничество в сектор напояване. Адекватните бързи действия и на двете страни са необходими заради важността на сектора, както при производството на земеделски култури, така и при животновъдството за напояването на пасищата.

 

Сред обсъжданите теми бяха също и необходимостта на страната ни от ранно пожароизвестяване. „Едно огнище се гаси много по-лесно от един голям пожар”, посочи министърът. Той подчерта, че е наясно с високите разходи по осъществяване на такъв проект, но природата е по-скъпа от всичко и  действията са оправдани.   

 

Маркус Репник изрази готовността на Световната банка да подкрепи също и българското биоземеделие, за което България има потенциал с добрите си почвено-климатчни условия.  


Сподели в: