Върни се горе

Заместник-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев даде старт на инициативата „Лесовъд за един ден“. Тя има за цел да представи на деца и ученици дейността на горските служители и голямата значимост на гората. Организира се за трета поредна година в навечерието на професионалния празник на българските лесовъди.

 

„Лесовъд за един ден не е само инициатива за днес, а кауза за цял живот“, подчерта Атанас Добрев в Габрово, където официално даде старт на събитието заедно със 150 деца от началния курс на габровските училища.

 

„Работата на горските служители често остава в сянка пред обществото, защото ежедневно лесовъдите са на терен“, каза още Атанас Добрев в навечерието на 94-то издание на Седмицата на гората, която започва на 2 април.

 

Събитието бе организирано в парк „Маркотея“ от Държавно горско стопанство (ДГС) – Габрово и Северноцентралното държавно предприятие (СЦДП). На него присъстваха още областният управител на Габрово Невена Петкова, директорът на СЦДП инж. Цветелин Миланов, директорът на РДГ – В. Търново инж. Николай Николов и др.

 

„Около 1000 деца изявиха желание да се включат в нашата инициатива „Лесовъд за един ден“, която днес се провежда на 16 локации в обхвата на Северноцентралното държавно предприятие“, каза директорът инж. Цветелин Миланов. „Това ме радва и ми дава надежда, че сред тях растат наши бъдещи колеги лесовъди“, допълни още той.

Децата залесиха фиданки от видовете червен дъб, явор и бреза. Всяко училище пък получи като подарък от организаторите по 30 фиданки от червен дъб, които по-късно да бъдат залесени на избрано от тях място.

В парк „Маркотея“  децата  имаха възможност да се включат също в творчески ателиета, а също и с естествени материали, да изработят декорации, сувенири, къщички за птици.

Сподели в: