Върни се горе

Заместник-министърът на земеделието и храните Бюрхан Абазов подписа декларация  по проекта „Дунавска соя”, по време  на Втория Международен конгрес „Дунавска соя” и форума на министрите на земеделието от страните членки на инициативата в Аугсбург, Германия. Подписалите декларацията са убедени, че Европа се нуждае от цялостна нова протеинова политика за земеделието и фуражното производство, което ще доведе до по-добро използване на вътрешните ресурси и ще противодейства на прекомерната зависимост от внос на соя за производство на храни и фуражи. Целта е да се изгради европейско снабдяване с висококачествен протеин, което е обвързано с изискванията  на европейския пазар.

 

„Проблемът с производството и задоволяването на нуждите на Европа с пълноценен протеин без ГМО, най-вече от соя не е по силите и възможностите на една отделна страна. Той може и трябва да бъде решен с усилията на всички държави от Дунавския регион, обединени в проекта „Дунавска соя”, заяви зам.-министър Абазов по време на среща на министрите на земеделието от страните  членки на инициативата. Той акцентира, че страната ни полага големи усилия, за да възобнови производството на соя. Зам.-министърът изтъкна, че силните страни на България са опит и традиции в производството на соя, като през различни периоди площите в страната са достигали до над 900 000 дка.

 

Той подчерта, че създадените български сортове без ГМО в „Опитната станция по соята” в Павликени имат висок добивен потенциал, съчетан с добро качество. „В България е направено райониране на производството, имаме технологията и нормативната база. От нас се иска да предоставим необходими условия, останалото е в ръцете на бизнеса”, обясни зам.- министърът.

 

Той посочи още, че двата силни инструмента, които ще допълнят доходите от производството на соя, е приетото решние от ЕК  за 2% допълнително обвързано плащане за производство на протеинови култури. „Вторият допълващ ресурс, който ще влезе в новия програмен период, е да се включи задължителното изискване за отглеждане на протеинови култури в сеитбооброта по агроекологичните плащания.”, каза още зам.-министър Абазов.

 

Конференцията беше открита от баварския държавен министър на прехраната, земеделието и горитте Хелмут Брунер. В нея участва министърът на  Словения Деян Зидан, зам.-министрите на земеделието на Молдова и Румъния, както и представители на министерствата на Хърватия и ФР Германия. Във форума се включиха над 400 участника от 26 страни.

 


Сподели в: