Върни се горе

„Успяхме да изплатим 100% от средствата по Програмата за развитие на селските райони, които бяха предвидени за разплащане през 2013 г. Няма да загубим нито едно евро за българските общини и фермери”. Това обяви министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков в отчета си за първите шест месеца управление на МЗХ.

 

Той подчерта, че само за периода от 1 до 19 декември са разплатени 616 милиона лева, а след 23 часа вчера вечерта към българските общини и земеделските стопани са тръгнали 174 милиона лева. За сравнение в първите 6 месеца на годината са разплатени едва 146 милиона лева. Министър Греков беше категоричен, че Министерството на земеделието и храните и Държавен фонд „Земеделие“ са създали стройна организация, която е помогнала на българските общини и земеделските стопани да усвоят 100 % от ресурса по ПРСР. „Фактите трябва ясно да ви говорят за огромната като подготовка, координация и обем работа, която свършихме, защото положението не беше никак добро”, категоричен беше проф. Греков.

 

Той посочи още, че е спазено и обещанието за изплащане на 70% от субсидиите на животновъдите. „Късно снощи изплатихме средствата и много от животновъдите, които преди протестираха, днес ни благодарят”, каза министърът.

 

Той изтъкна, че приоритет за следващата година е стартирането на новата Програма за развитие на селските райони. „През януари предстои публичното й обсъждане, за да може да чуем и Вашето мнение и текстът й да стане още по-добър”, обясни проф. Греков.

 

Той отбеляза, че онова, което е постигнато за изминалите 6 месеца, е направено в името на това възможно най-много средствата да отидат в българските общини и при българските земеделски производители.„Много се радвам, че дори тези общинни, които бяха обвинявани, че не искат да кандидатстват по ПРСР, все пак дойдоха. Това означава, че започваме да прозряваме, че не бива да се делим по цветове, а да работим за всички български граждани”, подчерта министър Димитър Греков.

 


Сподели в: