Върни се горе


Европейската комисия отвори временна извънредна схема за помощ за частно складиране на някои видове сирена заради силния дисбаланс между търсенето и предлагането на сурово мляко и млечни продукти в Съюза и с цел стабилизиране на пазара на сирене.

 

Заявленията по схемата ще се приемат в Централно управление на ДФ „Земеделие” – РА – София, ул. „Гусла” № 3. За финансова помощ могат да кандидатстват физически и юридически лица, регистрирани по ДДС.

 

Подпомагането ще се прилага за частно складиране на сирена, произведени на територията на България, отговарящи на изискванията за млечен продукт (сирене) съгласно Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти и с минимална възраст съответстваща на периода на зреене, определен в технологичните документации на производителя или в националните стандарти БДС 14:2010 и БДС 15:2010, и който не може да бъде по-кратък от 25 дни. Всяка партида заявено сирене трябва да тежи най-малко 0,5 тона.

 

Заявленията по схемата трябва да включват продукти, които са били складирани изцяло. Изисква се банкова гаранция от 20 евро на тон заявено количество. Договори за складиране ще се сключват за период от 60 до 210 дни. Финансовата помощ, която ще получат кандидатите, се изчислява на база 15,57 евро за тон на склад за постоянните разходи за складиране и 0,40 евро за тон на ден за складиране по договор.

 

Заявленията за изплащане на помощта по схемата се подават в срок до 3 месеца след изтичането на договора за складиране. Средствата се изплащат до 120 дни след подаването на заявка за плащане, при условие че кандидатът е изпълнил всички задължения по договора и му е извършена крайна проверка от Фонд „Земеделие”.

 

Приемането на заявления по схемата ще продължи до достигане на общо складирано в страната количество сирена от 696 тона, но не по-късно от 15 януари 2016 г.
Подробна информация за условията за кандидатстване и изискванията към продуктите и кандидатите ще намерите на сайта на ДФ „Земеделие“.

 

Сподели в: