Върни се горе

Индонезия е една от страните, към които България проявява сериозен интерес за търговски отношения. Това заяви зам.-министърът на земеделието и храните Явор Гечев по време на среща с Диан Трианшах Джани, който е съпредседател от индонезийска страна на Междуправителствената българско-индонезийска смесена комисия за сътрудничество. В срещата взе участие и Н. Пр. Бунян Саптомо, извънреден и пълномощен посланик на Република Индонезия в Република България.

 

„България е стратегическо място за инвестиции в Европа, тъй като данъците в страната ни са ниски и разполагаме с добре образована работна ръка,” заяви зам.-министър Гечев. Той представи пред г-н Диан Трианшах Джани някои от възможните сфери за сътрудничество между двете страни. В сектор земеделие и храни България може да предложи култури, които са характерни за по-студените климатични зони и не могат да виреят в Индонезия. Азиатската страна пък може да предостави на родния пазар висококачествен ориз и традиционни за тропиците плодове. Други потенциални области за сътрудничество са: производството на вино, иновациите и технологиите, фармацевтичната индустрия и военната промишленост.

 

От своя страна Диан Трианшах Джани заяви, че Индонезия има интерес към инвестиции в сферата на СПА туризма и дори вече има изградени индонезийски СПА центрове в Чехия и Словакия.

 

„България заема едно от челните места в света по наличие на минерални извори, което я прави изключително подходяща за инвестиции в сферата на рекреативния туризъм,” информира зам.-министър Гечев. Той допълни, че държавата ни разполага с много древна история и култура, които привличат вниманието на туристите от цял свят.

 

Зам.-министърът и представителите от Индонезия се договориха следващата среща на Междуправителствената българско-индонезийска смесена комисия за сътрудничество да се проведе в азиатската държава, не по-късно от месец март 2014 г.

 


Сподели в: