Върни се горе

На 26 май 2013 г., на 85 годишна възраст, завинаги ни напусна доайенът на българската селскостопанска наука акад. Цено Хинковски. Учен с международен авторитет, той е член-кореспондент на четири чуждестранни академии, сред които и на Световната федерация на генетиците. Роден е на 29 август 1927 г. в с. Борован.

 

Акад. Цено Хинковски специализира генетика при Нобеловия лауреат проф. Мюлер и проф. Харви в Университета Колумбус, Охайо, САЩ. Основните му научни приноси са в областта на популационната и частна генетика на животните.   

 

Академик Цено Хинковски е не само учен-теоретик в областта на генетиката, но и продуктивен селекционер - автор и съавтор на ценни породи, сред които Североизточна тънкорунна порода овце, Северобългарски коридел, Българска синтетична популация високомлечни овце, Българска бяла порода кози и Българска Мура биволи.

 

Акад. Хинковски е създател на школа от учени и специалисти в областта на популационната генетика, развъждането и селекцията на селскостопански животни. Заемал е и редица научни ръководни длъжности - завеждащ секция "Популационна генетика" - (1981 - 1997). Бил е директор на Института по Животновъдство в Костинброд и генерален директор на Научно обединение говедовъдство и овцевъдство. Главен научен секретар на Селскостопанска академия (1973-1976) и председател на Селскостопанска академия (1982- 1992). Носител е на орден "Стара планина".


Поклонението пред тленните останки на акад. Цено Хинковски ще бъде в сряда, 29 май от 14 ч. в ритуалната зала на Боянския гробищен парк.

Поклон пред светлата му памет!

Сподели в: