От днес, 20 октомври 2011 г., Българска агенция по безопасност на храните започва масирани проверки на обектите за производство и бутилиране на растителни масла на територията на цялата страна. При проверките особено внимание ще се обърне на:
- Произход и качество на използваната суровина;
- Контрол на използваните опаковки и капачки за бутилиране на олиото (наличие на декларация за съответствие, съгласно Регламент (ЕО) 1935/2004 и Наредба №2/2008 г. за материалите и предметите от пластмаса, предназначени за контакт с храни);
- Наличие на технологична документация;
- Наличие на програми за контрол на готовата продукция;
- Съответствия с нормативните изисквания за етикетирането.
При установяване на несъответствия и нарушения, Българска агенция по безопасност на храните ще предприеме законоустановените мерки.
Проверките ще продължат интензивно до 26 октомври 2011 г.