Върни се горе

Във връзка с Никулден, инспекторите към Българска агенция по безопасност на храните извършиха над 1000 извънредни проверки на обекти, където се предлагат риба и рибни продукти в страната. В резултат на инспекциите са издадени 29 предписания и са съставени 9 Акта за установяване на административно нарушение. Общото количество на бракуваната риба е 101 килограма, в това число 60 килограма от нерегламентиран търговец в област Варна. Специализиран магазин за търговия на дребно с риба и рибни продукти в област Стара Загора е с преустановена дейност, където инспекторите са констатирали лоша хигиена, неработещи хладилни съоръжения и липса на записи по Системата за управление на безопасността на храните. Констатирано е и наличие на 5 килограма каракуда без документи за произход и видими признаци на развала.

Освен тематичните проверки за Никулден, през изминалата седмица инспекторите към БАБХ са извършили и над 3 500 проверки на обекти от търговска мрежа и обществено хранене, производствени предприятия и складове за съхранение и търговия с храни. В резултат на проверките са издадени 234 Предписания, съставени са 44 Акта и е бракувана близо 40 килограма храна. Общо 5 обекта от търговската мрежа и обществено хранене са с преустановена дейност заради неизпълнени хигиенни изисквания. Обектите са в областите Велико Търново, Кърджали, Добрич и 2 в Бургас.

В момента текат засилени проверки на обекти, в които ще се провеждат тържества за Студентския празник. Това са заведения за обществено хранене, хотели и хотелски комплекси. Инспекторите проверяват регистрацията на обектите, съпроводителните документи на храните, сроковете и условията на съхранение, етикетирането, както и системите за управление безопасността на храните. Целта е да се гарантира безопасността на предлаганите храни и празнуващите студенти да посрещнат празника, без хранителни инциденти.

Сподели в: